Árpád
-2 °C
3 °C

A vártnál mérgezőbb a tengerbe ömlő olaj

2002.11.22. 17:12
A léket kapott Prestige tartályhajóból elsüllyedéséig szemmel láthatóan több olaj ömlött az Atlanti-óceánba, mint ahogyan először gondolták. Az olaj ráadásul jóval nagyobb koncentrációban tartalmaz mérgező ként, mint amire számítottak. Belgium különleges mentőhajót küld a katasztrófa sújtotta partvidékre.
Az El País című spanyol napilap a La Coruna kikötővárosban alakult válságstábra hivatkozva pénteken arról számolt be, hogy legkevesebb 20 ezer tonna nehézolaj került a tengerbe - ami kétszerese a mostanáig megadott hivatalos adatoknak. Ráadásul a kiáramlott nehézolaj mérgezőbb, mint korábban feltételezték: 2,58 százalékos arányban tartalmaz ként az Európában megszokott 1,0 százalékkal szemben. Az olajszennyeződés feltartóztatásában és megszüntetésében segítőket ezért fokozott óvatosságra intették.

Olajat szivattyúz a hajó

Belgium olajszennyeződések tisztítására különlegesen felszerelt hajót bocsát Spanyolország rendelkezésére, hogy segítsen a Prestige tartályhajó elsüllyedése nyomán fenyegető környezeti katasztrófa elhárításában - jelentették be pénteken a belga kormány illetékes miniszterei. Isabelle Durant szállítási és Jef Tavernier környezetvédelmi miniszter tájékoztatása szerint a Union Beaver nevű hajó alkalmas arra, hogy kedvezőtlen időjárási viszonyok között olajat szivattyúzzon ki szerencsétlenül járt hajókból, akár a nyílt tengeren, akár a part közelében. A hajót egyéb mentési munkálatokhoz felhasználható emelődarukkal is felszerelték.

Más is szennyez?

A Prestige elsüllyedése után a vihar újabb olajszőnyeget sodort Spanyolország veszélyeztetett északnyugati partvidékéhez. Az olajfolt mindössze fél kilométernyire lehet La Corunától. Egyelőre azonban nem világos, hogy valóban a kettétört és elmerült Prestige tartályhajóból származik-e, mert más színűnek látszik. A szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy a már meglévő szennyeződést kihasználva egy másik tartályhajó a tengerbe eresztette olajmaradékát.

Az Atlanti-óceánban elsüllyedt Prestige-t a világ vezető olajtársasága, a texasi Exxon Mobil már korábban a teljesen elavult kategóriába sorolta - jelentette a vállalat szóvivőjét idézve pénteken a Berliner Zeitung című német újság. "Az 1990-es években kétszer tekintettük meg a hajót, és még csak fel sem merült, hogy átmenjen a rostán" - közölte a szóvivő. A Prestige nem felelt meg az amerikai olajkonszern biztonsági követelményeinek.

A Greenpeace szigorúbb büntetéseket követel

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet ezzel egy időben szigorúbb felelősségre vonási szabályokat követelt a tengeri hajózásban. A Berliner Zeitung szerint megfontolásra ajánlotta, hogy olajszállítók hajókára esetén a jövőben a rakomány tulajdonosát vonják felelősségre. Christian Bassau, a Greenpeace hajózási szakértője úgy vélekedett: így növelni lehetne a rakomány tulajdonosára nehezedő nyomást, hogy még biztonságosabb hajókat béreljen a szállítmány célba juttatására. Most ugyanis a biztosítási kockázat a hajótulajdonost terheli.

A héten elmerült Prestige esetében a szállított nehézolaj a Crown Resources svájci nagykereskedelmi cég birtokában volt - mondta Bassau. A kereskedők és az olajkonszernek a múltban előszeretettel bérelték ki olcsó fuvarozó cégek elöregedett hajóit olajszállításra, hogy növelhessék hasznukat.

Pusztulás vár az állatokra

A kiömlött több ezer tonna olaj hatalmas természeti katasztrófával sújtja az érintett tengert és partvidéket. Utóbbit és az előtte húzódó szigeteket pár hónappal ezelőtt nyilvánította nemzeti parkká a madridi kormány. A térség gazdag állatvilágának jelentős részére pusztulás vár.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?