Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

A vártnál mérgezőbb a tengerbe ömlő olaj

2002.11.22. 17:12
A léket kapott Prestige tartályhajóból elsüllyedéséig szemmel láthatóan több olaj ömlött az Atlanti-óceánba, mint ahogyan először gondolták. Az olaj ráadásul jóval nagyobb koncentrációban tartalmaz mérgező ként, mint amire számítottak. Belgium különleges mentőhajót küld a katasztrófa sújtotta partvidékre.
Az El País című spanyol napilap a La Coruna kikötővárosban alakult válságstábra hivatkozva pénteken arról számolt be, hogy legkevesebb 20 ezer tonna nehézolaj került a tengerbe - ami kétszerese a mostanáig megadott hivatalos adatoknak. Ráadásul a kiáramlott nehézolaj mérgezőbb, mint korábban feltételezték: 2,58 százalékos arányban tartalmaz ként az Európában megszokott 1,0 százalékkal szemben. Az olajszennyeződés feltartóztatásában és megszüntetésében segítőket ezért fokozott óvatosságra intették.

Olajat szivattyúz a hajó

Belgium olajszennyeződések tisztítására különlegesen felszerelt hajót bocsát Spanyolország rendelkezésére, hogy segítsen a Prestige tartályhajó elsüllyedése nyomán fenyegető környezeti katasztrófa elhárításában - jelentették be pénteken a belga kormány illetékes miniszterei. Isabelle Durant szállítási és Jef Tavernier környezetvédelmi miniszter tájékoztatása szerint a Union Beaver nevű hajó alkalmas arra, hogy kedvezőtlen időjárási viszonyok között olajat szivattyúzzon ki szerencsétlenül járt hajókból, akár a nyílt tengeren, akár a part közelében. A hajót egyéb mentési munkálatokhoz felhasználható emelődarukkal is felszerelték.

Más is szennyez?

A Prestige elsüllyedése után a vihar újabb olajszőnyeget sodort Spanyolország veszélyeztetett északnyugati partvidékéhez. Az olajfolt mindössze fél kilométernyire lehet La Corunától. Egyelőre azonban nem világos, hogy valóban a kettétört és elmerült Prestige tartályhajóból származik-e, mert más színűnek látszik. A szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy a már meglévő szennyeződést kihasználva egy másik tartályhajó a tengerbe eresztette olajmaradékát.

Az Atlanti-óceánban elsüllyedt Prestige-t a világ vezető olajtársasága, a texasi Exxon Mobil már korábban a teljesen elavult kategóriába sorolta - jelentette a vállalat szóvivőjét idézve pénteken a Berliner Zeitung című német újság. "Az 1990-es években kétszer tekintettük meg a hajót, és még csak fel sem merült, hogy átmenjen a rostán" - közölte a szóvivő. A Prestige nem felelt meg az amerikai olajkonszern biztonsági követelményeinek.

A Greenpeace szigorúbb büntetéseket követel

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet ezzel egy időben szigorúbb felelősségre vonási szabályokat követelt a tengeri hajózásban. A Berliner Zeitung szerint megfontolásra ajánlotta, hogy olajszállítók hajókára esetén a jövőben a rakomány tulajdonosát vonják felelősségre. Christian Bassau, a Greenpeace hajózási szakértője úgy vélekedett: így növelni lehetne a rakomány tulajdonosára nehezedő nyomást, hogy még biztonságosabb hajókat béreljen a szállítmány célba juttatására. Most ugyanis a biztosítási kockázat a hajótulajdonost terheli.

A héten elmerült Prestige esetében a szállított nehézolaj a Crown Resources svájci nagykereskedelmi cég birtokában volt - mondta Bassau. A kereskedők és az olajkonszernek a múltban előszeretettel bérelték ki olcsó fuvarozó cégek elöregedett hajóit olajszállításra, hogy növelhessék hasznukat.

Pusztulás vár az állatokra

A kiömlött több ezer tonna olaj hatalmas természeti katasztrófával sújtja az érintett tengert és partvidéket. Utóbbit és az előtte húzódó szigeteket pár hónappal ezelőtt nyilvánította nemzeti parkká a madridi kormány. A térség gazdag állatvilágának jelentős részére pusztulás vár.