Viola
-5 °C
-2 °C

Erős szelek sodorják Galicia felé az olajfoltot

2002.11.29. 11:47
Tíz nappal a Prestige óriástartályhajó elsüllyedése után egyre veszélyesebb a helyzet Spanyolország északi partjai mentén, mivel a 11 ezer tonnányi kiömlött nehézolaj legnagyobb foltja már csak mintegy 30 kilométerre van a parttól - közölte a La Coruna-i rádió.
A heves, 6-os, 7-es erősségű szelek a Finisterre-fok felé hajtják az olajfoltot, s attól lehet tartani, hogy a hét végére az olaj eléri a már amúgy is szennyezett galíciai Costa da Mortét, a Halál-partot. A helyszínre siető nemzetközi mentőflotta azt tervezi, hogy a nagy tengerhullámzás ellenére még pénteken hozzákezd az olaj elszivattyúzásához.

Viharban is mentenek

Csütörtökön hét mentőhajó (két holland, két francia, egy-egy német, brit és belga) vesztegelt a közeli kikötőkben, mert a két méternél magasabb hullámokban nem tudnak hozzálátni az olaj felszivattyúzásához. A mentőflotta, amelyhez néhány napon belül további, dán, norvég és olasz hajók is csatlakoznak, eddig mindössze 2000 tonna olajat tudott összegyűjteni abból a legalább 11 ezer tonnából, amely a Prestige kettétörtekor a tengerbe ömlött. A 26 éves hajó tartályaiban összesen 77 ezer tonna mérgező, magas kéntartalmú nehézolaj volt, s ebből, különböző becslések szerint, legalább 11 ezer, de lehet, hogy 20 ezer tonna már kiömlött és szétterült a tenger felszínén.

Szigorítják a szabályozást

Az újabb tankerbaleset nyomán az Európai Bizottság elhatározta, hogy szigorúbb biztonsági rendszabályokat vezet be, és 65 hajót kitilt az európai vizekről. A Reuters által közölt dokumentum szerint a szigorúbb szabályok jövő nyáron lépnek életbe. A kitiltandó hajók listájával az EU azokra a bírálatokra válaszol, amelyek szerint a francia partoknál mintegy három évvel ezelőtt történt hasonló baleset ellenére az unió semmit sem tett azóta a hasonló szerencsétlenségek megelőzésére.

A vízbe ömlött mérgező anyag nagy területen elpusztíthatja a korallokat és a halakat, s nagy károkat tehet más tengeri fajokban is. A Prestige tartályhajó 3400 méteres mélységbe süllyedt. A szakértők vitatkoznak arról, vajon ki lehet-e szivattyúzni a hajó tartályaiban lévő olajat, vagy legalább annak egy részét. A 6 ezer méteres merülésre képes Nautile francia kutató tengeralattjáró útnak indult Nizzából, hogy megvizsgálja a Prestige roncsait.

Gyilkos veteránok

A Greenpeace környezetvédő szervezet arra figyelmeztetett, hogy egyidejűleg két "roncstanker" is úton lesz az európai vizeken: a 22 éves Express ugyanazon az útvonalon halad majd, amelyet a galíciai partoknál kettétört és elsüllyedt Prestige használt: átmegy a Balti- és az Északi-tenger közti balesetveszélyes szakaszon és megközelíti Spanyolország északnyugati csücskét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!