Izabella, Dalma
13 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Az oroszok elérték a tengerfeneket az Északi-sark alatt

2007.08.02. 14:08
Egy orosz expedíció sikerrel érte el a tenger fenekét az Északi-sark alatt. Az expedíció célja, hogy bebizonyítsák: a terület Oroszországhoz tartozik, így Moszkva joggal követelheti magának.

Egy orosz kutatóexpedíció elérte csütörtökön a tengerfeneket pontosan az Északi-sark alatt. A Mir-1 és Mir-2 elnevezésű mélytengeri mini-tengeralattjárók 4261, illetve 4302 méter mélyen merültek a Jeges-tenger vizébe a sarki jégtakaró alatt, és 27 perces időkülönbséggel érték el a tengerfeneket.

Ilyen még nem volt

Artur Csilingarov, az expedíció vezetője jelentette, hogy a művelet zökkenőmentesen zajlott le, és hogy életnek semmiféle nyomát sem látják a sárgás színezetű tengerfenék közelében - közölte a szentpétervári központtal működő Sarkvidéki Kutatások Intézete, az expedíció szervezője.

A két Mir legénysége tudományos kutatásokat végez, orosz tudósok szerint példátlan kísérletről van szó. "Ilyen mélységben elérni a tengerfeneket, felér az első Holdra lépéssel" - mondta egy nyilatkozatában Csilingarov.

A legénység közvetlenül a két Mir célba érése után rozsdamentes titánötvözetből készült orosz zászlót rögzített a tengerfenékhez. Az Arktika 2007 elnevezésű expedíciónak ugyanis bevallott politikai célja is van: emlékeztetni akarja arra a világot, hogy Oroszország igényt tart e kőolajban és földgázban valószínűleg gazdag tengeri térség ellenőrzésére.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hangsúlyozta egy májusi beszédében, hogy Oroszország mindent megtesz az Északi-sarkvidékhez fűződő stratégiai, gazdasági és katonai érdekeinek védelméért. Orosz tudósok azt próbálják bebizonyítani az expedícióval, hogy az Északi-sark alatti tengerfenék Oroszország északi kontinentális talapzatának geológiai folytatása, és ezért az ország joggal követelheti magának a tengeri térséget az ENSZ tengerjogi konvenciója értelmében.

Több más ország, köztük az Egyesült Államok is jogot formál erre a térségre.