Ervin
14 °C
22 °C

Ólommentes lőszer

2001.05.09. 20:00
Az amerikai hadsereg egy több millió dolláros projekt keretében olyan lőszert fejlesztett ki, amely halálos ugyan, de kisebb károkat okoz a környezetben. A "zöldnek" nevezett lövedékek révén csökken a talaj szennyeződése. A gyakorlótereken a katonák évente több millió darab lőszert lőnek ki. Az új típusú lövedékben az ólmot egy kevésbé veszélyes wolfram-ötvözet helyettesíti.
Az alternatív lőszer kifejlesztése csak egyike a Pentagonnál folyó környezetvédelmi kutatásoknak. A gyakorlóterek talaját az újabb ólomszennyeződéstől megszabadító program 1994-ben indult, és azóta 12 millió dollárba került.

A kutatások célja az M-16 gépkarabély környezetbarát 5,56 milliméteres lőszerének kifejlesztésére irányult. Ezt a fegyvert használja az amerikai gyalogság, és évente egyes becslések szerint ebből a lőszerből évente 200 millió darabot lőnek ki, és hagynak belehullani az amerikai anyaföldbe.

M-16 gépkarabély

A kutatók különböző fémötvözeteket vizsgálták, amelyekből a korábbihoz hasonló fizikai (sűrűség) és ballisztikai tulajdonságokkal rendelkező lövedéket lehetne gyártani - mondta el az AP-nek Michael Dette, az amerikai hadsereg aberdeeni lőterén működő környezetvédelmi központ munkatársa.

Végül wolfram-ötvözet mellett döntöttek, és megtartották a lövedék külső rézburkát is. Dette szerint az új lőszer a tesztek szerint pontosabb az elődjénél, és kisebb a fegyver csövének eróziója is. A katonák észre sem vennék a különbséget - jelentette ki.

Az amerikai hadsereg az új típusú lőszert 1999-ben csak szűk körben használta, de ebben az évben már 50 millió darabot gyártanak belőle. Ezt fogják használni egy új alaszkai lőtéren, illetve egy Massachusetts állambeli, ólommal korábban elszennyezett területen. Az illetékesek azt remélik, az ólommentes lövedékre való áttérés 2005-ben befejeződhet.

Az új lőszer darabja nyolc centbe kerül, szemben az ólmos változat fél centjével. Michael Dette szerint ez az összeg csökkenhet a széleskörű gyártás beindulásakor, és ha nem kell dollármilliókat költeni a szennyezett földterületek megtisztítására. Az 5.56 milliméteres teszi ki az évente felhasznált kiskaliberes lőszer mintegy felét. Az amerikai katonák szintén 200 millió darabot lőnek ki a 7.62-es és a 9 milliméteres lőszerből.

Az ólom viszont nem az egyetlen káros eleme a lőszernek. A lezáráshoz, vízállóvá tételhez, festéshez, illetve a kilövéshez használt kemikáliák hatását szintén vizsgálják, és ezen összetevők közül is felváltottak néhányat. Azt így sem lehet megjósolni, mikor lesz teljesen "zöld" a lőszer.

Az amerikai környezetvédelmi hivatal 1997-ben arra szólított fel, hogy a hadsereg azonnal szüntesse be a Massachusetts állam egyik lőterén az éleslövészetet. Fény derült ugyanis arra, hogy a Cape Cod félsziget föld alatti víztartalékaiban ólom és más mérgező vegyületek jelentek meg. Ezen a helyszínen a csapatok 1999 októberében kezdték használni az új típusú lőszert.

Legutóbb a Camp Edwards lőtér kiskaliberű éleslövészetét állították le, miután a Nemzeti Gárda vizsgálata a talajban a lőszerekből származó, lövedéket hajtó robbanóanyag magas koncentrációját állapította meg. A hadsereg most a saját vizsgálatait végzi.

A helyi környezetvédők szerint teljesen mindegy, miből készül a lövedék maga, ha a kilövésre használt hajtóanyag káros. Az aktivisták a muníció széleskörű fejlesztését szorgalmazzák, és eredményeket szeretnének látni a katonai felszerelés és járművek mosásakor felhasznált oldószerek semlegesítése terén is.

Ha mindenből sikerül eltüntetniük az ólmot, és minden más veszélyes anyagot, az komoly előrelépés lesz - jelentette ki Steven Taylor, a Maine állam délnyugati részén, Lewiston városában szerveződő Military Toxics Project kezdeményezés tagja. Egyébként a szennyezés teljes leállítása sokáig elhúzódhat, hiszen évekig tartott elérni a mostani eredményeket is. Véleménye szerint a Pentagon 2001-ben környezetvédelmi célokra szánt 4,3 milliárd dollárja eltörpül a védelmi kiadásokra előirányzott 296 milliárd dollár mellett.

A Pentagon eközben azt hangoztatja, a csapatok harckészültségének fenntartása valódi kihívás lesz, ha környezetvédelmi előírásokkal kell hadakozniuk. A lakott területek térnyerése a civileket jóformán az egykor elszigetelten álló katonai bázisok kerítése mellé vitte.

Ahogy a hadsereg a tesztelési és gyakorlatozásai feladatok, illetve az ezek végrehajtására vonatkozó környezetvédelmi előírások között egyensúlyoz, már számos kényszerű tartalékunk az összeomlás szélére került. Az USA hadseregének legfontosabb feladata, hogy a fegyveres konfliktusokból győztesen kerüljön ki - jelentette ki nemrégiben R.L. Van Antwerp tábornok a szenátus egyik bizottsága előtt.