Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Ötvenezer évvel korábban jelenhetett meg az ember

2005.02.17. 15:26
Két 1967-ben talált koponyáról kiderült, hogy 60 000 évvel korábbról valók, mint azt gondolták. A leletek így jelenleg a tudomány által ismert legrégebbi emberi maradványok.

A korbecslést azután korrigálták, hogy az Ian McDougall, Frank Brown és John Fleagle alkotta ausztrál-amerikai kutatócsoport visszatért az etiópiai ásatások helyszínére.

A Nature tudományos magazin jelentése szerint az Omo I és II elnevezésű koponyák alapján 40 000 évvel korábbra tehető a Homo sapiens megjelenése Afrikában. A fosszíliák így közelebb kerültek ahhoz az időhöz, amikor fajunk felbukkant a törzsfejlődésben. A genetikai kutatások szerint az ember 200 000 évvel ezelőtt jelent meg Kelet-Afrikában, valószínűleg a mai Etiópia és Tanzánia területén.

Visszatérés

Omóék
A koponyák Richard Leakey nyomán kerültek a köztudatba - a híres fosszíliavadász csapata ásta ki a maradványokat Etiópia déli határán, Kibis város közelében, az Omo folyó menti üledékrétegekből. Omo I-ből az agykoponya, karjainak részei, lábai, lábfejei és csípőcsontja maradtak meg, Omo II-nek csak koponyája teteje és hátulja.

"A feljegyzések és térképek pontosak voltak, így visszamentünk az adott helyre, és további csontokat találtunk. Néhány koponyaszilánkot rá tudtunk ragasztani az 1967-es leletre" - mondta Frank Brown, a Utah-i egyetem professzora, a Nature által feldolgozott tanulmány egyik szerzője.

A leleteket a hatvanas években végzett első kormeghatározáskor - a csontok mellett heverő osztrigahéjakban található uránizotópok bomlása alapján - 130 000 évvel ezelőttinek becsülték. Brown professzor rámutatott, hogy a puhatestűek maradványai nem nagyon használhatók pontos kormeghatározásra.

Vegyültek

Az új méréseket a fosszíliákat tartalmazó vulkáni hamurétegben, az ott található habkődarabokban lévő ásványi kristályokon végezték. Az izotópos kormeghatározási módszerek közül a földpátkristályokban található radioaktív kálium-40 argon-40 gázzá bomlása alapján a csontok kora 104 000 és 196 000 év közé tehető. A klímaváltozások és az Omo áradásai alapján pontosítva a koponyák nagyon közel lehetnek a 196 000 éves korhoz.

A londoni Természettudományi Múzeum munkatársa, Dr. Chris Stringer, aki több mint húsz évvel ezelőtt foglalkozott a leletekkel, a BBC-nek elmondta: Omo II sokkal primitívebbnek tűnik, mint Omo I, ezért Omo II-t korábbinak gondolná.

"De úgy tűnik, ugyanabból a korból származnak, ami arra utal, hogy abban az időben nagyon változatos volt az afrikai populáció. A primitív és modern jegyek különböző keverékeit mutatják" - vélekedett Stringer.

Az Omókat megelőző legkorábbi embermaradványokat Kelet-Etiópiában, Herto falu közelében tárták fel - ezek 154 000 - 160 000 évvel ezelőttről származnak.

Nem volt kultúrájuk

Errefelé laktak
Bár a kutatók keményen ásnak az ember evolúciójának kezdete felé, sok felfedeznivaló van még a korai ember viselkedésével kapcsolatosan.

"Az emberiség kulturális aspektusa például a találtak alapján sokkal később jelent meg, mig gondolták - mindössze 50 000 évvel ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy a Homo sapiensnek 150 000 évig nem volt kultúrája, nem evett halat, nem használt szigonyt, nem voltak hangszerei, tűi vagy szerszámai - magyarázza Brown. - Ezek a dolgok csak nagyon későn jelentek meg, kivéve a kőpengét, ami valamikor az 50 000 és 200 000 évvel ezelőtti időben bukkant fel, attól függően, hogy kinek tetszenek hinni."

"Az archeológiai irodalomban komoly viták folynak a modern viselkedés első megjelenéséről - teszi hozzá John Fleagle, a New York-i Stony Brook Egyetem professzora - mint a vallásos célú csontfaragás, a szerszámok, a díszítés, az ékszerek, a rajz és a nyílhegyek. Ezek egy csomagban jelentek meg 50 000 évvel ezelőtt. Az első modern emberek, akik valamikor 50 000 - 40 000 évvel ezelőtt hagyták el Afrikát, már rendelkeztek velük. Egyre nyilvánvalóbb, hogy hatalmas időbeli hézag tátong a modern ember anatómiai kialakulása és a modern viselkedés megjelenése között."