Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A mocsári teknősök nyomában

2002.09.11. 11:49
Rádióadót szereltek néhány mocsári teknősre a WWF Magyarország képviselői szeptember 10-én a Naplás-tónál. Hazánk egyetlen őshonos, egyre inkább fogyatkozó állományú teknősfajának egyedeit azért szeretnék nyomon követni a természetvédők, hogy jobban megismerjék az állatok mozgását, szokásait egy olyan területen, ahol az emberi jelenlét befolyással bír rájuk.
A WWF Magyarország idén tavasszal indította el Mocsári Teknős Védelmi Programját, amelynek célja az országos szintű állományfelmérés és fajvédelem. Az adatgyűjtési feladatokban a teknősök előfordulásáról és életmódjáról magánszemélyek, önkormányzatok, iskolák is részt vesznek. Az adatok beérkezése és feldolgozása mellett különböző védelmi feladatokat valósít meg a WWF Magyarország, a mai akció is ebből áll.

Jönnek az ékszerteknősök

Fotó.: WWF Magyarország Dr. Steiner Attila
A Naplás-tó Budapest egyik legnagyobb horgásztava, különleges természeti értékei miatt 1997 óta védett. A horgászok és kirándulók jelenléte befolyásolja a tó élővilágát, így a mocsári teknősök életét is. Ezért a WWF Magyarország információs táblát helyezett ki a vízparton, hogy felhívja a látogatók és a horgászok figyelmét a mocsári teknősök jelenlétére és védelmére, valamint arra, mi a teendő, ha valakinek mocsári vagy vörösfülű ékszerteknős akad a horgára. Az ékszerteknős hobbiállat, amelyet a ráunt gazda olykor a közeli tavakban elenged, és amely képes áttelelni vizeinkben, így konkurenciát jelent a mocsári teknősnek.

Fajvédelmi terv

Fotó.: WWF Magyarország Zsila Sándor
A rádiótelemetriás nyomon követés egy alkalmazható fajvédelmi terv kidolgozása érdekében szükséges. Idén ősszel a tervek szerint három készüléket szerelnek fel a WWF Magyarország munkatársai a Naplás-tónál, mocsári teknősökre Magyarországon először. Az arra járók további védelmi intézkedések jeleit is láthatják majd: a parti nádas előtt bójasor jelzi a mocsári teknősök által kedvelt helyek határát, az eldugott lápi területeken pedig újonnan kialakított napozóhelyeken sütkérezhetnek az állatok.

A mocsári teknős Magyarországon elsősorban a síkvidéken, a lassú folyású vizekben, állóvizekben fordul elő. Ma aránylag még nagy számban él, ám állományát számos veszély fenyegeti. Élőhelyeit és tojásrakó helyeit gyakran beépítik, és az állatokra a növekvő autóforgalom is veszélyt jelent. Az is előfordul, hogy otthoni tartásra fognak be állatokat. Ez törvénytelen, hiszen a mocsári teknős - a többi hazai hüllővel együtt - védett, eszmei értéke 50 000 Ft.