Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

NASA: Csakazértis járt ember a Holdon

2002.11.12. 13:03
Miután már az is megesett, hogy a tettlegességig fajult a vita egy egykori űrhajós és a holdraszállások valódiságában kétkedők vezéralakja között, a NASA az eseményeket tisztázandó könyvet ad ki az Apollo-küldetésekről.
Szeptemberben Buzz Aldrin, a második Holdra lépő űrhajós és Bart Sibrel, az Apollo-küldetések valódiságát megkérdőjelező film készítője szóváltásba keveredett egy Beverly Hills-i hotelben, írta a BBC. Sibrel azt követelte a 72 éves Aldrintól, esküdjön meg a Bibliára, hogy valóban járt a Holdon. Az egykori űrhajós végül egy ökölcsapással tett pontot a vita végére. Az ügyben vádemelés nem történt.

Lobog a zászló

Az első holdraszállás televíziós közvetítése óta közkeletű elképzelés, hogy a jelenetet stúdióban hamisították, hogy meggyőzzék a világot: Amerika az űrversenyben megelőzte a szovjeteket. Vannak, akik ennél is tovább mennek, szerintük mind a hat Apollo-küldetést egy titkos katonai támaszpont hangárában vették föl.

Mindezt nem teljesen alaptalanul állítják, hiszen a képek vizsgálatakor számos furcsaságot lehet felfedezni: a légkör nélküli Holdon lobog az amerikai zászló, rossz irányba mutatnak az árnyékok, az égbolton nem láthatók csillagok és a leszállóegység felépítése is rendre eltér a különböző felvételeken.

Cáfolhatnak a tanárok

A NASA eddig leginkább rosszindulatú feltételezéseknek vagy az összeesküvéselmélet-hívők különös rögeszméjének minősítette ezeket a kételyeket, és rendre cáfolta azokat. Az űrhajózási hivatal szerint a zászló például azért mozog, mert amikor az űrhajósok leszúrták a zászlórudat, megcsavarták azt, a csillagok pedig azért nem látszanak a felvételeken, mert a világos holdfelszín és a Földről visszaverődő fény elnyomják a fényüket.

James Oberg
Azonban az elmélet az ellenérvek dacára egyre terjed. A NASA ezért felkérte James Oberg írót, hogy írjon egy könyvet, mely remélhetőleg tisztázza majd a kérdést. A hivatal tisztában van azzal, hogy a könyv fő célközönsége nem a keményvonalas összeesküvés-hívők lesznek. Az írással ezért inkább a nagyközönséget célozzák meg, elsősorban a tanárokat, hogy tudományos válaszok álljanak rendelkezésükre, ha a tanítványaik esetleg feszegetni kezdenék a kérdést.

Jön a bizonyíték

A kétkedők a könyvben minden bizonnyal csak újabb bizonyítékát látják majd annak, hogy nekik van igazuk, és a NASA megpróbálja elleplezni a csalást.

Pár éven belül azonban jóval kielégítőbb bizonyítékok is rendelkezésre állnak majd: egy magánkézben lévő társaság, a Transorbital műholdat állít pályára a Hold körül, és ez nagyfelbontású kamerájával már képes lesz arra, hogy képeket készítsen a küldetésekből esetleg ottmaradt felszerelésekről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?