Auguszta
-7 °C
0 °C

Megtalálták az optimizmusért felelős agyi területeket

2007.10.27. 12:10
Egy amerikai kutatócsoport megtalálta az agyban az optimizmusért felelős idegi hálózatot. Eredményeik többek között a depresszió szélesebb körű megértéséhez is hozzájárulhatnak, ami gyakran a fényesebb jövővel kapcsolatos elképzelések hiányán, vagyis a pesszimizmuson alapul.

Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy az embereknek akkor is vannak optimista várakozásaik, érzéseik a jövővel kapcsolatban, ha semmilyen okuk nincs rá. Legtöbben például azt reméljük, hogy tovább élünk és egészségesebbek vagyunk, mint az átlag. Alábecsüljük annak a valószínűségét, hogy valaha elválunk házastársunktól, viszont munkaerőpiaci sikereinket túlbecsüljük, írja az ABC tudomány rovata.

Jövőre kellett gondolni

Ezt az emberi jellemzőt hívják "optimista hajlamnak", azonban eddig nem tudták a szakemberek, melyik agyi terület felelős érte. Elizabeth Phelps, a New York Egyetem pszichológus-neurológusa erre kereste a választ az optimizmus-központ feltérképezésével kapcsolatos kutatásával.

Mágneses rezonancia vizsgálattal figyelte tizenöt önkéntes kísérleti alany agyát. A 18 és 36 év közötti alanyokat arra kérte, jövőbeni rossz, jó vagy semleges eseményekre gondoljanak.

Például arra, hogy majd egyszer nagyon sok pénzt keresnek, nyernek valamilyen díjat, esetleg egy szuper születésnapi partin, egy szomorú temetésen, egy izgalmas kosármeccsen vesznek részt, ellátogatnak az állatkertbe vagy szakítanak a szerelmükkel. Amikor olyan eseményre gondoltak, ami optimizmusra ad okot, két agyi terület mutatott nagyobb aktivitást: az érzelmekért felelős amygdala, valamint az elülső cinguláris agykéreg.

Az elülső cinguláris agykéreg a homloklebeny tetején, a jobb és bal féltekét elválasztó fal magasságában található és érzelmi reakciók szabályzásában is szerepet játszik. "Érdekesnek találtuk, hogy ugyanaz a két agyi terület játszik szerepet az optimista gondolatokban, mint amelyek a depresszióra is hatással vannak" - mondta Phelps, majd hozzátette, azt egyelőre nem tudni, hogy a két agyi terület milyen defektusa miatt alakul ki a depresszió. Ezen a területen további kutatásokat végeznek majd.

Jó dolog az önbecsapás

"Az adataink alapján feltehetően az agy úgy idézi elő a depressziót, hogy meggátolja az egyént az optimista gondolatokkal kapcsolatban. Ahogy azt jól tudjuk, a depresszió egyik elsődleges tünete a pesszimizmus" - fogalmazott.

A kutatók arra jutottak, tulajdonképpen az önbecsapás egy jó dolog, amikor az optimista hajlam irreális várakozásokat ébreszt az emberben. "A jelenbeli adaptív viselkedést motiválják az optimista illúziók, ezzel segítenek a jövőbeni céljaink elérésében. Így a mentális és fizikai egészségünk megőrzését segítik" - állítják. A tanulmányt a Nature magazinban publikálták a kutatók.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!