Árpád
-2 °C
3 °C

Szöcske zabálja az időt a világ legfurcsább órájában

2008.09.22. 12:50
Időfalónak is nevezik azt a különleges, mutatók és számkijelző nélküli órát, amit Stephen Hawking fizikus avatott fel a Cambridge Egyetemen.

Az idő rövid története című mű szerzője, Stephen Hawking mutatta be a cambridge-i Corpus Christi College-ban az egymillió font, vagyis több mint 300 millió forint értékű órát, amin nincsenek számok és óramutatók sem. A világ legfurcsább órájának nevezett időjelző tartalmaz egy óriás szöcskét és hatvan felvillanó hasadékot, amelyek az idő múlását mutatják.

John Taylor tervezte az órát, a célja az volt vele, hogy, "érdekessé tegye az idő múlását". Dr. Taylor felfedező az időmérést tanulmányozza és a cambridge-i Corpus Christi egyetemen végzett az ötvenes években. Legújabb találmányát ajándékként adta egykori iskolájának, a Corpus Clock a nagyközönség előtt, az egyetemi könyvtárral szemben fog állni.

Az időfaló szöcske az 1.2 méteres, 24 karátos arannyal futtatott számlap tetején ül, amelyen a rovátkák a másodperceket jelzik. Az ijesztőre stilizált sáskafigura az állkapcsát minden percben szétnyitja, majd az 59. másodpercre összecsapja, miközben rendszerint zöld színű szeme világossárgán villog. Ezért kapta a szerkezet a kronofág (időzabáló) melléknevet. A kék fény körbejár a számlapon, és a megfelelő óra és perc helyén áll meg. Azonban az óra csak ötpercenként egyszer pontos, a maradék időben a fények csak dekorációs célt szolgálnak, írja a BBC.

A szerkezet ugyanis néha kísérteties módon lelassul vagy éppen felgyorsul. Néha megáll, a szöcske ilyenkor megrázza az egyik lábát, majd újraindul az óra. Ezért aztán néha egy percet késik az óra, de minden öt percben végül korrigálja magát. A figura alatti számlap külső gyűrűjén körbefutó LED-ek mutatják a másodperceket, a középső gyűrűn a perceket, végül a legbelsőn az órákat. Maga az óraszerkezet klasszikus: huszonöt évre garantált fogaskerekek és rugók alkotják a lelkét.

A sáska John Harrisonnak, a XVII. század legnagyobb órásának - aki eredetileg ács volt - állít emléket, mivel az általa feltalált grasshopper escapement ("sáskamű") nevű mechanikus billegő, a sáska lábaira emlékeztető alkatrész megoldotta, hogy az órák szinte súrlódásmentesen, állandó kenés nélkül működhessenek.

"Annyi kifejezés létezik a mindennapi életben az időről: rohan az idő, ólomlábakon jár az idő, megáll az idő. Az életünk nem szabályos, hanem relatív annak függvényében, hogy éppen mi történik velünk. Ez az első óra, amely nem a pontos idő jelzésére készült. Unalmasnak tartom az órákat, olyat akartam készíteni, ami érdekessé teszi az idő múlását" - foglalta össze az alkotó a készülék filozófiáját. Ennek fényében a Corpus Christi órájában nem kakukk vagy harang jelzi az órák múlását, hanem egy lánc, ami egy koporsóba esik, majd annak a fedele is lecsapódik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?