József, Bánk
-7 °C
0 °C

Új elmélet az öregedésről

2006.06.19. 16:00
Amerikai kutatók arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy a nők öregszenek gyorsabban. Például a nők látása rendszerint hamarabb romlik el, és fiatalabb korban lesznek betegesek, mint a férfiak. Az általános egészségi állapot és teljesítőképesség az idősebb férfiak körében gyakran jobb, mint a hasonló korú nőknél.

Az ipari országokban élő férfiak átlagosan hét évvel rövidebb ideig élnek, mint a nők. Eddig az volt az elfogadott elmélet, hogy ez a különbség elsősorban a férfiak eredendően gyorsabb öregedésén múlik.

Ez nagy tévedés, állítják amerikai kutatók az American Journal of Human Biology című szaklapban megjelent tanulmányukban. A Michigan egyetem biológusai, Brent Graves vezetésével átkutatták a rendelkezésre álló, öregedésről szóló szakirodalmat.

Ennek során arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy a nők öregszenek gyorsabban. "A várható élettartam számos különböző faktortól függ, így a rövidebb várható élettartam nem jelenti azt, hogy a férfiak öregednének gyorsabban" idézi a Der Standard Graves szavait.

Nem szolgálják a fejfenntartást

Így például a nők látása rendszerint hamarabb romlik el, és fiatalabb korban lesznek betegesek, mint a férfiak. Az általános egészségi állapot és teljesítőképesség az idősebb férfiak körében gyakran jobb, mint a hasonló korú nőknél.

A természet sem támogatja a hipotézist, hogy a férfiak gyorsabban öregednének, hiszen hosszabb ideig képesek utódról gondoskodni, mint ameddig a nők termékenyek. Mivel a nőknél a szaporodás és a gyermeknevelés kora fejlődésbiológiai szempontból a változó évekkel lezárul, a természet számára nincsen tovább ok arra, hogy tökéletes egészségben tartsa őket.

A kutatók következtetései szerint mindebből az következik, hogy a nők a korábbi feltételezéssel ellentétben inkább gyorsabban öregednek a férfiaknál. Az egyetlen különbség, amely megjelenik a magasabb halálozásban, hogy a férfiak kockázatosabb életformát élnek, véli Graves.

A 15-25 év közötti korosztályban az erősebb nem a nőkhöz képest háromszor magasabb halálozási aránnyal szerepel, az ok legtöbbször baleset vagy erőszak. A férfit a tesztoszteron nemi hormon űzi nagyobb kockázatokba a nőért folyó versenyben, illetve a saját egészségével kapcsolatban, mondja a kutató.

A férfivel a másolás végez?

Viszont nem minden kutató osztja Graves nézeteit. A bécsi egyetemen oktató Reinhard Stindl biológus szerint nem állná ki a kritikus elemzés próbáját az a feltételezés, hogy az életstílus és a hormonális különbségek okoznák az eltérő élettartamot. Hiszen a múltban minél inkább másolták a nők a férfiak életstílusát, annál nagyobb lett a két nem átlagos élethossza közti különbség.

Más kutatók inkább azt tartják valószínűnek, hogy a férfiak a hasonló életkorú nőkhöz képest rövidebb telomorokkal rendelkeznek. Az örökítőanyagot őrző kromoszómák végét biztosító speciális burkolatok a sejtosztódás, vagyis a másolás során lassan erodálódnak.

Az elmélet szerint, mivel a férfiak nagyobb testmérettel rendelkeznek, jelentősen több sejtosztódásra szorulnak, és a kromoszómák regenerálódó képessége így gyorsabban kimerül.