Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtalálták a hosszú élet génjét

2007.05.04. 11:10
Életünk hosszát és minőségét egy kevéssé ismert gén határozza meg, állítja néhány amerikai tudós, akik hosszasan kísérleteztek férgekkel.

Eddig úgy tudtuk, hogy az őssejtek, a vörösbor és a sok szex meghosszabbítja az életet, most azonban arra jöttek rá az amerikai Salk Intézet kutatói, hogy a hosszú élet titka a génjeinkben keresendő. Ez ugyan nem hangzik olyan jól, mint a vörösbor és a sok (jó) szex kombinációja, de a tudósok váltig állítják, hogy eredményeik megváltoztathatják az öregedés-kutatás eddigi irányait.

A történetnek egyetlen szépséghibája van: a kutatócsoport férgekkel kísérletezve találta meg az ígéretes PHA-4 nevű gént, és ők maguk is arra figyelmeztetnek, hogy korai lenne az eredményeket közvetlenül az emberre vetíteni, mert az emberi szervezet sokkal bonyolultabb, mint a férgeké.

Hugo Aguilaniu biológus, a tanulmány egyik szerzője szerint két mód van az élet meghosszabbítására. Az egyik a sejtek szintjén működik, ahol csökkenteni kell az inzulin-érzékenységet. Már tenyésztettek olyan, genetikailag módosított egereket, amelyek kétszer annyi ideig éltek, mint egyéb fajtársaik. Ennek azonban nem kívánt mellékhatásai vannak, az állatok növekedése csökken és gondok adódnak a szaporodással is.

Éhhalál?

A másik út a táplálékfelvétel korlátozása. Ha egy állat a normális élelemadag 70 százalékát kapja, akkor 20-30 százalékkal tovább élhet. Az embereknél így 15 -20 évvel meghosszabbítható az élet. Eddig azonban nem tudták, hogyan működik ez a folyamat.

Aguilaniu és kollégái ezért a kísérletek során a férgekbe olyan baktériumokat juttattak, amelyek kikapcsolták a PHA-4 gén működését. Így a férgek akkor sem éltek tovább, ha kevesebb táplálékot kaptak. Egy másik teszt során a kutatók arról gondoskodtak, hogy a gén aktívabb legyen, mint korábban, ez pedig a férgek számára azt eredményezte, hogy 20-30 százalékkal tovább éltek, akkor is, ha normálisan táplálkoztak. "Az emberekre vonatkozóan a kutatás tisztán elméleti természetű, de azt jól mutatják a kísérletek, hogy a táplálkozás korlátozása hatásos" - idézte a Nature a kutatókat.