Zsófia
17 °C
21 °C

Bebújnak az Északi-sark alá az oroszok

2007.07.26. 10:15
Oroszország minitengeralattjárót küld az Északi-sark vizeire, a felfedezők 4200 méterrel merülnek az óceánszint alá. A projektben két parlamenti képviselő is részt vesz, ők bizonyítani akarják, hogy a sarki terület az oroszoké.

A tengeralattjáró kedden indult Murmanszkból, és a tervek szerint vasárnap merül alá, fedélzetén három felfedezővel. A küldetés célja, hogy a csapat alátámassza Oroszország területi igényét az Északi-pólusra. Vlagyimir Gruzgyev, Artur Csilingarov és Anatolij Szagalevics közül ketten az oroszországi duma képviselői. Aprócska tengeralattjárójukat a Mirt nevű atommeghajtású jégtörő vezeti az Északi-sarkhoz.

A tervezett hétvégi alámerüléskor a sarkkutató csapat tudományos kísérleteket végez, hátrahagy egy orosz nemzeti zászlót és egy kapszulaüzenetet a jövő nemzedékeinek, írja a BBC.

Van ott minden

Az Északi-sark iránt a sarki jég olvadásával párhuzamosan nő a nemzetközi érdeklődés, ugyanis a tengerfenék alatt nagy tömegű energiahordozó-tartalékot sejtenek, ami az olvadás miatt hozzáférhetővé válhat. Oroszország is olaj-, gáz- és ásványianyag-készleteket remél a területtől, illetve azt is állítja, hogy a Jeges-tenger alatti Lomonoszov-hátság az eurázsiai kontinens folytatása, vagyis az oroszoké.

Az oroszok 2001-ben emiatt kérték hivatalosan is az ENSZ-től, hogy terjessze ki Oroszország északi vízterületeit a fent nevezett régióra, ami magába foglalja az Északi-sarkot is. A szervezet egyelőre nem döntött a kérdésben. A mostani expedíció során az orosz kutatók talajvizsgálatokat végeznek, hogy alátámasszák állításukat.

Erőfitogtatás

"A sark a miénk, demonstrálnunk kell a jelenlétünket" – mondta Csilingarov az orosz televízióban. A nemzetközi tengeri jogi szabályzat szerint a parti államok gazdasági övezetéhez tartoznak azok a vizek, amelyek nincsenek messzebb 200 tengeri mérföldnél a parttól. Amennyiben valaki bizonyítani tudja, hogy a kontinentális talapzat szerkezete hasonló a hozzá tartozó terület felépítésével, a határ növelhető. Az Északi-sark egyelőre nem tartozik egyetlen államhoz sem.