Judit
3 °C
7 °C

Kamera a kapszulában

2000.05.29. 08:00
Egy angol orvos és egy izraeli feltaláló együttműködéséből született az a kamera, ami hamarosan helyettesítheti az endoszkópokat. A találmány nem más, mint egy miniatűr kamera, egy kapszulába rejtve. A páciensnek csak le kell nyelnie, és máris megtudhatják mi a probléma, megspórolva ezzel az endoszkópos vizsgálatok kényelmetlenségeit.
A miniatűr kamera mindössze 11*30 mm nagyságú, lenyelése egyáltalán nem jelent problémát. A tudósok célja az volt, hogy megspórolják a betegeknek azt a kényelmetlenséget, amit egy endoszkópos vizsgálat okoz.

Ebben az esetben ugyanis az endoszkópot a beteg torkán, vagy végbélnyílásán vezetik be, ami egyik esetben sem túl kellemes.

Látható a különbség
A kamera egyik tulajdonsága, hogy még az endoszkópoknál is jobb képet ad, így tulajdonképpen semmi akadálya annak, hogy felváltsa azt, már csak arra van szükség, hogy a kormányzatok is elfogadják.

A kamera lenyelése további előnyökkel is jár, mind a páciens, mind az egészségügy számára, hiszen a betegnek nem kell befeküdnie a kórházba, elég reggel ,,bevennie" a kamerát, és mehet haza, vagy dolgozni. Amíg a kezelt munkáját végzi, addig a kamera sem pihen. A test perisztaltikájának köszönhetően kitűnő képeket készít a belső szervekről, amelyek egy esetleges betegség felderítésében nagy hasznára lehetnek az orvosnak. A pirula működése is igen egyszerű.

A kapszulán belül egy miniatűr kamera található, azon kívül egy rádióadó, ami az elkészült felvételeket a páciens övén található vevőbe közvetíti egy rádióadó segítségével. Az övet ezek után a kórházban rákötik egy számítógépre, amely dekódolja a felvételt, és az orvos máris elemezheti.

A páciens ennek köszönhetően kétszer fordul meg egy nap a kórházban, egyszer mikor lenyeli a kamerát, és egyszer mikor visszadja azt, a köztes időt nem kell kórházban töltenie.

Akár egy sci-fi

Felválthatja az endoszkópot
Így jellemezte a szaksajtó a pirula által készített első felvételeket, amelyeket nyilvánosságra hoztak. Többször láthattunk már hasonlót filmekben, és most valósággá vált.

Paul Swain professzor a készülék egyik alkotója szerint a kapszula legnagyobb előnye a fájdalommentesség, és az sem elhanyagolandó, hogy sem az orvosnak, sem a páciensnek nem kell hosszadalmas procedúrákon átesnie, így lényegesen meggyorsítva a kezelést.

Dr. Gavriel Iddan nagyon örül legújabb találmányának, mint mondta szerinte ez forradalmasíthatja az egészségügyet. Teljesen fájdalommentes - mondta, és teljesen tisztában volt azzal mit monodtt, ugyanis ő maga volt az egyik első alany, akin a találmányt tesztelték.

Rajta kívül még tíz önként jelentkező nyelte le a kamerát, de ez sajnos nem elég ahhoz, hogy az egészségügy rögtön elismerje a találmányt. Szerinte még legalább egy év szükséges ahhoz, hogy általános használatba kerüljön a készülék.

Hihetetlen tervek

,,Később talán képesek leszünk arra, hogy megadjuk az útvonalat, vagy a testben mozgassuk a készüléket. Sőt talán vehetne szövetmintákat és folyamatosan jelezhetné, hogy milyen folyamatok zajlanak le a testen belül. És, talán a távolabbi jövőben képesek leszünk arra, hogy a pácienst belülről kezeljük" - modta még Dr. Iddan. Egyelőre ezek a tervek a legvadabb sci-fi filmeket idézik, de tíz évvel ezelőtt még ez a kamera is annak tűnt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?