Kamera a kapszulában

2000.05.29. 08:00
Egy angol orvos és egy izraeli feltaláló együttműködéséből született az a kamera, ami hamarosan helyettesítheti az endoszkópokat. A találmány nem más, mint egy miniatűr kamera, egy kapszulába rejtve. A páciensnek csak le kell nyelnie, és máris megtudhatják mi a probléma, megspórolva ezzel az endoszkópos vizsgálatok kényelmetlenségeit.
A miniatűr kamera mindössze 11*30 mm nagyságú, lenyelése egyáltalán nem jelent problémát. A tudósok célja az volt, hogy megspórolják a betegeknek azt a kényelmetlenséget, amit egy endoszkópos vizsgálat okoz.

Ebben az esetben ugyanis az endoszkópot a beteg torkán, vagy végbélnyílásán vezetik be, ami egyik esetben sem túl kellemes.

Látható a különbség
A kamera egyik tulajdonsága, hogy még az endoszkópoknál is jobb képet ad, így tulajdonképpen semmi akadálya annak, hogy felváltsa azt, már csak arra van szükség, hogy a kormányzatok is elfogadják.

A kamera lenyelése további előnyökkel is jár, mind a páciens, mind az egészségügy számára, hiszen a betegnek nem kell befeküdnie a kórházba, elég reggel ,,bevennie" a kamerát, és mehet haza, vagy dolgozni. Amíg a kezelt munkáját végzi, addig a kamera sem pihen. A test perisztaltikájának köszönhetően kitűnő képeket készít a belső szervekről, amelyek egy esetleges betegség felderítésében nagy hasznára lehetnek az orvosnak. A pirula működése is igen egyszerű.

A kapszulán belül egy miniatűr kamera található, azon kívül egy rádióadó, ami az elkészült felvételeket a páciens övén található vevőbe közvetíti egy rádióadó segítségével. Az övet ezek után a kórházban rákötik egy számítógépre, amely dekódolja a felvételt, és az orvos máris elemezheti.

A páciens ennek köszönhetően kétszer fordul meg egy nap a kórházban, egyszer mikor lenyeli a kamerát, és egyszer mikor visszadja azt, a köztes időt nem kell kórházban töltenie.

Akár egy sci-fi

Felválthatja az endoszkópot
Így jellemezte a szaksajtó a pirula által készített első felvételeket, amelyeket nyilvánosságra hoztak. Többször láthattunk már hasonlót filmekben, és most valósággá vált.

Paul Swain professzor a készülék egyik alkotója szerint a kapszula legnagyobb előnye a fájdalommentesség, és az sem elhanyagolandó, hogy sem az orvosnak, sem a páciensnek nem kell hosszadalmas procedúrákon átesnie, így lényegesen meggyorsítva a kezelést.

Dr. Gavriel Iddan nagyon örül legújabb találmányának, mint mondta szerinte ez forradalmasíthatja az egészségügyet. Teljesen fájdalommentes - mondta, és teljesen tisztában volt azzal mit monodtt, ugyanis ő maga volt az egyik első alany, akin a találmányt tesztelték.

Rajta kívül még tíz önként jelentkező nyelte le a kamerát, de ez sajnos nem elég ahhoz, hogy az egészségügy rögtön elismerje a találmányt. Szerinte még legalább egy év szükséges ahhoz, hogy általános használatba kerüljön a készülék.

Hihetetlen tervek

,,Később talán képesek leszünk arra, hogy megadjuk az útvonalat, vagy a testben mozgassuk a készüléket. Sőt talán vehetne szövetmintákat és folyamatosan jelezhetné, hogy milyen folyamatok zajlanak le a testen belül. És, talán a távolabbi jövőben képesek leszünk arra, hogy a pácienst belülről kezeljük" - modta még Dr. Iddan. Egyelőre ezek a tervek a legvadabb sci-fi filmeket idézik, de tíz évvel ezelőtt még ez a kamera is annak tűnt.  • Tippek
  • Hírek