Aliz
6 °C
14 °C

A legrégebbi emberi csontot találták meg

2003.09.23. 08:24
Mintegy 34-36 ezer évvel ezelőtti emberi állkapocscsontra bukkantak kutatók Romániában, ez lehet az eddig felfedezett legrégebbi maradvány, amely már a modern embertípushoz tartozik - állították a lelet amerikai felfedezői hétfőn.
A Saint Louis-i egyetem antropológusai tavaly februárban találtak a csontra a Kárpátok délnyugati részének egy barlangjában, medvecsontok mellett - ismertette a csoport vezetője, Erik Trinkaus professzor az amerikai tudományos akadémiának készített jelentésben. A professzor weboldalán is látható lelet korát azóta sikerült karbonos kormegállapítással behatárolni.

Nagy bölcsességfogak

Ez lehet az első tárgyi lelet, amely azt mutatja, milyenek voltak az első emberek, amikor megjelentek Európában - idézte a professzort az AFP hírügynökség. A csont egyebek között azt mutatja, hogy a kor emberei széles arccsontozattal és különösen nagy bölcsességfogakkal rendelkeztek. A Reuters hírügynökségnek Trinkaus azt is elmondta, hogy leleteik alátámasztani látszanak azt az elméletet, amely szerint a cro-magnoni és a Neander-völgyi ősemberek szoros kapcsolatba kerültek egymással, és a két emberi alfaj az idők folyamán kereszteződött.

Ugyanabban a barlangban - a Pestera cu Oase nevűben - idén júniusban is találtak emberi csontokat, ezek vizsgálata és koruk megállapítása jelenleg folyik - tette hozzá Trinkaus. Jövő nyáron további kutatómunkákat terveznek a barlangban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?