Ilona
17 °C
33 °C

A legrégebbi emberi csontot találták meg

2003.09.23. 08:24
Mintegy 34-36 ezer évvel ezelőtti emberi állkapocscsontra bukkantak kutatók Romániában, ez lehet az eddig felfedezett legrégebbi maradvány, amely már a modern embertípushoz tartozik - állították a lelet amerikai felfedezői hétfőn.
A Saint Louis-i egyetem antropológusai tavaly februárban találtak a csontra a Kárpátok délnyugati részének egy barlangjában, medvecsontok mellett - ismertette a csoport vezetője, Erik Trinkaus professzor az amerikai tudományos akadémiának készített jelentésben. A professzor weboldalán is látható lelet korát azóta sikerült karbonos kormegállapítással behatárolni.

Nagy bölcsességfogak

Ez lehet az első tárgyi lelet, amely azt mutatja, milyenek voltak az első emberek, amikor megjelentek Európában - idézte a professzort az AFP hírügynökség. A csont egyebek között azt mutatja, hogy a kor emberei széles arccsontozattal és különösen nagy bölcsességfogakkal rendelkeztek. A Reuters hírügynökségnek Trinkaus azt is elmondta, hogy leleteik alátámasztani látszanak azt az elméletet, amely szerint a cro-magnoni és a Neander-völgyi ősemberek szoros kapcsolatba kerültek egymással, és a két emberi alfaj az idők folyamán kereszteződött.

Ugyanabban a barlangban - a Pestera cu Oase nevűben - idén júniusban is találtak emberi csontokat, ezek vizsgálata és koruk megállapítása jelenleg folyik - tette hozzá Trinkaus. Jövő nyáron további kutatómunkákat terveznek a barlangban.