Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csodás gyógyulás őssejtekkel

2004.11.19. 18:00
Agyvérzés következtében féloldalára megbénult és meg is némult egy 54 éves brazíliai asszony, de miután agyába beültették saját őssejtjeit, újra járni és beszélni tudott - jelentették be Rio de Janeiróban, ahol először próbálkoztak meg ezzel a gyógyító eljárással.
Dr. Hans Fernando Dohman, a brazil nagyváros szívkórházának igazgatója óva intett attól, hogy a világon egyedülálló esetből általános következtetéseket vonjanak le, de annak a véleményének adott hangot, hogy az legalább "a kezelés kutatásában" új fejezetet nyitott. A jövőben 14 másik személyen próbálkoznak ilyen kezeléssel. Az őssejteket a beteg medencéjének csontvelejéből nyerték, és öt nappal az agyvérzés után injekciózták be a páciens agyába egy katéter segítségével. A katétert a nő egyik combi artériáján keresztül vezették be, az őssejteket azonban csak az agyi középső artériában bocsátották szabadon, ott, ahol általában bekövetkezik az agyvérzés. Az őssejtek 17 nap alatt képesnek bizonyultak új vérerek kialakítására, ily módon javult az agy szóban forgó részének vér-, oxigén és glukózellátása, és ez hozzájárult az idegsejtek regenerálásához. A gyógyulóban lévő Maria da Graca Pomeceno asszonyt bemutatták a televízióban, amint felmegy háza lépcsőjén és néhány szót is mond - holott közvetlenül az agyvérzés után nem tudott lábra állni és meg sem tudott szólalni.