Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tizenkétezer éves bokrot találtak Kaliforniában

2002.03.06. 10:56
Közel 12 ezer éve áll ellen a tűző napsütésnek, a forró sivatagi levegőnek és az állandóan fújó szélnek egy bokorcsoport a dél-kaliforniai Palm Springs sivatagban. Amerikai tudósok szerint a kreozot bokorfajtához (Larrea tridentata) tartozó növénycsoport a Földön jelenleg élő növények közül a legidősebb.
A dűnék között magányos hüvelykujjként emelkedő koros bokrokra Jim Cornett, a Palm Springs-i sivatagi múzeum tudományos kurátora bukkant rá. A különleges növénycsoport azért keltette fel a sivatagot repülőgépről tanulmányozó szakember figyelmét, mert az általában körkörös mintát kirajzoló többi bokortól eltérően ez a csoport egyenesen vonalban húzódik a homokos talajon, s egyes ágai elérik a 17 métert. Cornett véleménye szerint ennek csupán egyetlen magyarázata lehet: a bokrok rendkívül öregek.

Száraz fára hasonlít

Eddig összen hét olyan bokrot fedeztek fel, amelyek kora meghaladja a 11 600 évet - írja a BBC. A sivatagokban gyakran előforduló kreozot bokor külseje nem túl feltűnő: leginkább egy fához hasonlít, amelyet félig beborított a sivatag homokja, ágai egyenesen merednek felfelé. Gyökérzete száraz és göcsörtös, levelei kicsik és kiszikkadtak.

Idősebb, mint a sivatag

A több mint 11 600 éves cserjecsoport megtalálása azért is érdekes, mert a kutatók eddig azt hitték, hogy a Palm Springs sivatag "csupán" 10 ezer éves. Cornett szerint a Szent András törésvonal közelében élő bokorcsoport gyökérzetének fejlődési rendellenességei esetleg választ adhatnak a térségben pusztító földrengések és áradások gyakoriságára is.