Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Tizenkétezer éves bokrot találtak Kaliforniában

2002.03.06. 10:56
Közel 12 ezer éve áll ellen a tűző napsütésnek, a forró sivatagi levegőnek és az állandóan fújó szélnek egy bokorcsoport a dél-kaliforniai Palm Springs sivatagban. Amerikai tudósok szerint a kreozot bokorfajtához (Larrea tridentata) tartozó növénycsoport a Földön jelenleg élő növények közül a legidősebb.
A dűnék között magányos hüvelykujjként emelkedő koros bokrokra Jim Cornett, a Palm Springs-i sivatagi múzeum tudományos kurátora bukkant rá. A különleges növénycsoport azért keltette fel a sivatagot repülőgépről tanulmányozó szakember figyelmét, mert az általában körkörös mintát kirajzoló többi bokortól eltérően ez a csoport egyenesen vonalban húzódik a homokos talajon, s egyes ágai elérik a 17 métert. Cornett véleménye szerint ennek csupán egyetlen magyarázata lehet: a bokrok rendkívül öregek.

Száraz fára hasonlít

Eddig összen hét olyan bokrot fedeztek fel, amelyek kora meghaladja a 11 600 évet - írja a BBC. A sivatagokban gyakran előforduló kreozot bokor külseje nem túl feltűnő: leginkább egy fához hasonlít, amelyet félig beborított a sivatag homokja, ágai egyenesen merednek felfelé. Gyökérzete száraz és göcsörtös, levelei kicsik és kiszikkadtak.

Idősebb, mint a sivatag

A több mint 11 600 éves cserjecsoport megtalálása azért is érdekes, mert a kutatók eddig azt hitték, hogy a Palm Springs sivatag "csupán" 10 ezer éves. Cornett szerint a Szent András törésvonal közelében élő bokorcsoport gyökérzetének fejlődési rendellenességei esetleg választ adhatnak a térségben pusztító földrengések és áradások gyakoriságára is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!