Emőke
-4 °C
9 °C

Kétszázmillió éves fenyőt ültettek a Füvészkertbe

2006.04.12. 10:30
Ritka növényt adományozott az Euromedia Hungary könyvkiadó a Füvészkertnek annak apropóján, hogy bemutatta Janet Marinelli Növények című enciklopédiájának magyar nyelvű kiadását.

Igen nagy szerencse kellett ahhoz, hogy rátaláljak erre a szenzációs növényritkaságra, mondta el az Indexnek David Noble, a Wollemi nemzeti park őre, aki 1994-ben egy rég kihaltnak vélt ősi fenyőt fedezett fel.

Száz fa

#alt#
David Noble
"Éppen a parkban kanyontúráztam, ami a jéghideg patakokban való úszástól a sziklamászáson át mindenféle extrém sportot magába foglal, amikor egyszer csak egy patak partjáról észrevettem egy furcsa növényt. Semmilyen általam ismert növényfajtára nem hasonlított, ezért magammal vittem belőle egy húsz centiméteres hajtást." - mesélte el Noble a felfedezés pillanatát. "Szakkönyvekben semmit sem találtam róla, ezért megmutattam egy botanikus ismerősömet, aki minden növényre azonnal rávágja, hogy micsoda, de ő is tanácstalan volt. Amikor azonban kiderült, hogy egy negyven méteres fáról származik az ágacska, igen izgatott lett. Csak akkor fogtuk fel, hogy milyen hatalmas felfedezést tettünk, amikor már egy tudományos lapban publikáltuk az eredményeinket."

A nemzeti parkról és a felfedezőjéről a Wollemia nobilis nevet kapta a növény. Igen ritka, kizárólag a Sydney közelében lévő új-dél-walesi nemzeti park őserdeiben él, ott is csupán egyetlen négyzetkilométeres területen. Körülbelül száz példánya maradt fenn, amelyből negyven kifejlett példány, a többi hatvan még bokor méretű. A Wollemia egyébként az egyik legősibb fafajta: a több mint kétszázmillió éves Arancariaceae családba tartozik, és Ausztália sivatagos területein már korábban is megtalálták kövületekben.

Mintha vastag ecsettel festettek volna rá tűleveleket

David Noble szerint nagy szerencse, hogy a növény túlélte az elmúlt évmilliókat, ugyanis Ausztráliában igen gyakoriak az erdőtüzek. Sajnos a felfedezés óta az amatőr és profi botanikusok elkezdtek érdeklődni iránta, ezért igyekeznek mindent megtenni a természetes állomány védelme érdekében, és faiskolában szaporítják, hogy minél többen hozzájussanak. A parkőr lapunknak elmondta, hogy nem találtak olyan lényt, amelynek az élete kifejezetten a Wollemiához kötődne.

Megmentik

A száraz, homokos és savanyú talajt kedveli a Wollemia nobilis, a szélsőséges hideget azonban nem bírja, ezért a Füvészkertben fűtik majd a környezetét. Elsősorban azért telepítik be a Wollemiát botanikuskertekbe, hogy megőrizzék az utókornak, és akkor is legyenek utódok, ha anyaországában egy esetleges katasztrófa miatt kipusztulna az ősállomány. A növényritkaságot a Euromedia Hungary könyvkiadó adományozta a Füvészkertnek a Janet Marinelli Növények című enciklopédiájának bemutatója alkalmából.