Óriáskráter születik az Etnán

2006.06.15. 14:32
Az Etnán járt kutatók szerint a Bocca és a Központi-kráter hamarosan egymásba szakad, akár óriási kitörések is elképzelhetők.

Kráterösszeomlás várható az Etnán, a négy főkráterből kettő, a Bocca és a Központi-kráter hamarosan egymásba szakad - mondták a dél-olaszországi vulkánexpedícióból hazatért szakemberek az MTI-nek.

Elvékonyodott

Az Etna krátereit elválasztó fal néhány méter vastagságúra vékonyodott, az is instabil és repedezett, így a kettő hamarosan egyetlen óriáskráterré olvad össze. A Bocca Nuova az 1970-es években keletkezett, kezdetben úgynevezett parazitakráternek gondolták, ám működése állandósult. Az 1990-es évekre 300 méter mély és több száz méter átmérőjű katlanná terebélyesedett, ami kisebb-nagyobb megszakításokkal produkál kitöréseket. A többiektől különálló Délkeleti-kráter működése kevésbé kiszámítható, időnként heves, robbanásos kitöréseivel hívja fel magára a figyelmet - egészítette ki Lieber Tamás, a dorog-esztergomi Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület elnöke.

A kéthetes tudományos vállalkozás célja elsősorban a tapasztalatszerzés és a dél-olaszországi kutatóintézetekkel történő kapcsolatfelvétel volt, másodsorban gyűjteményes anyagok, mint a kőzetek és az ásványok, valamint fotódokumentáció összeállítása az ismert, illetve kevésbé ismert vulkanikus vidékekről.

Az expedíció számára komoly tanulsággal szolgált a lipari-szigeteki Vulcano felkeresése. A Vulcano félszigetét képező Vulcanello kráterében - noha a növényesedés "elmossa" a kontúrokat - ma is diszkrét utóvulkanizmus zajlik. Itt az utolsó kitörés 1550-ben történt. A kőzetek repedésein jelenleg is szivárognak gázok, amire nemcsak a leereszkedő orra lehet érzékeny, hanem a kráterfal repedéseiben megjelenő "kén- és gipszvirágzás" is erre utal.

Sikeresek

"A Strombolinál sem csalódtunk, a híres lipari-szigeteki tűzhányó öt-tízperces szünetekkel ontotta a lávaszökőkutat magából. A kirepülő kövek hangos, majd 900 méternyi pergést követően csobbantak a tengerbe. A korábbi három helyett jelenleg öt kitörési pont dolgozik, hol felváltva, hol pedig egyszerre, lenyűgöző fény- és hangjelenségek kíséretében" - számolt be Lieber Tamás az élményekről.

A vulkánexpedíció egyéb téren is sikeresnek mondható, a catanai Geofizikai és Vulkanológiai Intézetben tett látogatás eredménye egy olyan hosszú távlatú együttműködés létrejötte, amely lehetővé teszi magyarországi egyetemek és főiskolák bekapcsolódását a kinti kutatásokba. Különösen a diákok számára jelent ez előnyt, hiszen a vulkanológiai ismeretek első kézből történő elsajátítása komoly szakmai alapot jelenthet számukra - tette hozzá az expedíció vezetője.

A tudományos túra résztvevői készséggel vállalják a tájékoztató előadások megtartását az iskolákban ősztől.  • Hírek
  • Személyi kölcsön