Saját őssejtjeivel gyógyítottak meg egy kisfiút

2002.04.12. 17:10
Saját csontveléjéből származó őssejtek átültetésének köszönheti, hogy végre gép nélkül is képes lélegezni egy egyéves olasz gyerek, aki teljesen bénán született. Miután a gyermek elkezdett önállóan lélegezni, a szakemberek azt várják, hogy hamarosan megteszi az első mozdulatokat is.
A torinói Regina Margherita gyermekkórház orvosai végezték el ezt a műveletet egy négy hónappal ezelőtt megkezdett kísérlet keretében, amelyet Piemont tartomány bioetikai bizottsága engedélyezett. Az olasz tájékoztatási eszközök pénteken szenzációként tálalták a hírt, amely a kórház egyik páciensét, egy mindössze egy esztendős gyermeket érint. Veleszületett bénulásos betegsége (amyotrophias lateralis sclerosis - ALS) miatt mindeddig képtelen volt gép nélkül lélegezni. Az orvosok a gyermek saját csontvelejéből vettek ki őssejteket, és a gerincvelőbe ültették át őket. Ennek köszönhetően a gyerek önállóan is képessé vált a levegővételre.

Felnőtteket is gyógyítanak

Piemontban eddig további négy személynél alkalmaztak hasonló terápiát, ők mind felnőttek voltak. Hamarosan újabb beteg veti alá magát egy ilyen beavatkozásnak: Luca Coscioni, az olasz radikális párt mozgásképtelen elnöke, akit ugyancsak az ALS kényszerít tolószékbe. Megjegyzendő, hogy a felnőtt korú páciensek esetében is látványos volt az eredmény. Az elsőn öt hónappal ezelőtt végeztek műtétet, és állapotának romlása megállt. A San Giovanni Bosco kórház főigazgatója a sajtónak elmondta: önmagában az a tény, hogy az illető állapota nem rosszabbodott, azt jelzi, hogy működik a kísérleti terápia.

Nem akarják hamis illúziókba ringatni betegeiket

A kísérletben résztvevő orvosok azonban egyelőre óvatosak, nem akarnak megalapozatlan illúziókat kelteni olyan betegekben, akik csontvelő-problémákkal küszködnek. Az eddigi eredmények mindenesetre biztatóak, várhatóan további embereken hajtanak végre őssejt-átültetéseket.

Egyre javul a gyerek állapota

Ami a kisgyermeket illeti, állapota valóban egyre javul. Ultrahangos műszerek kimutatták, hogy a gerincvelőbe átültetett őssejtek halmaza egyre növekszik. Ez annak lehet a jele, hogy ezek a sejtek regenerálják a károsodott idegszövetet. Miután a gyermek elkezdett önállóan lélegezni, a szakemberek azt várják, hogy hamarosan megteszi az első mozdulatokat is.  • Bankszámla