Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Agysejtek a csontvelőből

2003.01.22. 09:15
Akár agysejtek is létrejöhetnek a csontvelő őssejtjeiből, derült ki egy boncolásos vizsgálatból, melyet egy magyar kutató, Mezey Éva végzett Amerikában. Ez újabb csapást mért arra a tételre, mely szerint születés után már nem képződhetnek új idegsejtek. A felfedezés a különböző agyi elváltozások, sérülések gyógyításában is számos új lehetőséggel kecsegtet.
Első ízben bizonyosodott be, hogy az őssejtek nem csak vér- vagy csontsejtekké alakulhatnak, hanem agysejtekké is. Bár ezt rágcsálóknál már több mint két éve megfigyelték, egy boncolásos vizsgálat során kiderült, hogy emberek esetében sincs másképp.

Osztódhattak is

A boncolás során négy olyan elhunyt nő agyát vizsgálták meg, akik életükben férfiaktól kaptak csontvelő-átültetést. Így könnyen azonosíthatóvá váltak azok az agysejtek, melyek esetleg a csontvelő őssejtjeiből alakultak át, ezeknek ugyanis tartalmazniuk kellett Y-kromoszómát. A kutatók találtak ilyen sejteket, ráadásul nem csak egyet-kettőt, hanem csomókban. Ez azt jelentheti, hogy az őssejtek az agyba kerülve osztódtak is.

"Úgy gondolom, nagyon bíztató, hogy vannak olyan sejtek a csontvelőben, melyek el tudnak jutni az agyba és idegsejtekké tudnak alakulni" - mondta Mezey Éva, a kísérletet végző kutatócsoport vezetője, az amerikai ideggyógyászati és stroke-kutatóközpont (National Institute of Neurological Diseases and Stroke, NINDS) munkatársa a New Scientistnek.

Átalakulnak

A kutató úgy véli, hogy az őssejtek folyamatosan keringenek a testben, amíg csak szükség nem lesz rájuk egy sérült területen. Amikor odaérnek, átalakulnak a gyógyuláshoz szükséges szövetté. Az agyi elváltozások és sérülések gyógyításában az egyik lehetőség az lehet, hogy a felnőtt csontvelőből kinyerik az őssejteket, amelyeket azután szövetkultúrában különböző növekedési és differenciálódási faktorok segítségével idegsejtté alakítanak, és műtéti úton bejuttatnak az agy sérült részébe.

A másik lehetőség a természetes folyamatok utánzása vagy serkentése. Ehhez meg kell találni azokat a vegyületeket, faktorokat, amelyek a vérkeringésből "behívják" e sejteket az agyba, és "megcímezik" őket - azaz valahogy tudatják velük, hogy hol és milyen feladatot ellátó sejtekre van szükség, írja Mezey Éva egy korábbi, az Élet és Tudományban megjelent cikkében.

Faktorok

"Most ki kell találnunk, hogy mik ezek a vegyületek" - mondta a kutató a New Scientistnek adott interjúban. Lehetséges ugyanis, hogy az orvosok elő tudnák idézni vagy fel tudnák gyorsítani a gyógyulási folyamatokat azáltal, hogy a sérült szövetekbe ilyen jelzővegyületeket fecskendeznek.

A faktorok felkutatásának első lépése valószínűleg az lesz, hogy a kutatók azonosítják a receptorokat az őssejtek felületén. Ebből kiderül, hogy mely jelzőanyagokat képesek a sejtek felismerni. A következő lépésben azután egyenként kipróbálják, melyik vegyület hatására milyen sejtek jönnek létre.