Elemér
0 °C
10 °C

Dönthet a Fővárosi Bíróság az őssejt-perben

2003.05.26. 14:35
Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon az a per, melyet több, gyermeket váró család és a Vitál Sejtbank Kft. indított, az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) valamint a szakminisztérium ellen. Az első nap eredménye annak kimondása volt, hogy a bíróság illetékes dönteni a kérdésben.
A felperesek az ETT-nek azon álláspontját ellenzik, mely szerint a köldökzsinórból születéskor levett vér emberen végzett kutatásnak számít, s emiatt engedélyköteles tevékenységnek minősül. Az ETT január 15-i nyilatkozata szerint a köldökzsinórvérben lévő őssejt-felhasználás még kutatási stádiumban van, s Magyarországon nem végezhető.

A felperesek ugyanakkor azt kérték, hogy a bíróság állapítsa meg, miszerint tevékenységük egészségügyi szolgáltatásnak minősül, és nem jogellenes. Egyúttal annak kimondását is kérték, hogy az alperes kárveszélyt okozott az érintett szülőknek.

A Sejtbank több mint egy év óta végez ilyen tevékenységet, bár az ÁNTSZ részéről nem rendelkezett engedéllyel. A kft. képviselője azt állította, hogy ilyen engedélyük azért nem volt, mert ők csak alvállalkozók, s az engedély beszerzése a svájci fővállalkozó kötelessége.

A vérből ugyanis a svájci cég vonta ki az őssejteket, és ők is tárolják, a szülők beleegyezésével. A felperes kérte, hogy ideiglenes intézkedéssel, az addig születő gyermekektől levehessék a vért. Erről a Fővárosi Bíróság három napon belül dönteni fog.

Az alperes a tárgyalás során a bíróság döntési jogkörét is vitatta, hosszas vita után bebizonyosodott azonban, hogy a Fővárosi Bíróság dönthet ebben a kérdésben.

A felperesek ugyanakkor több új tanú meghallgatását is kérték. Így például a svájci cég kutató professzorát, a párizsi Nemzetközi Transzplantációs Központ vezetőjét, a Miskolci Gyermek Transzplantációs Központot, valamint Czeizel Endrét.

Erről azonban írásos felterjesztést kell beadniuk az ügy soron következő tárgyalási napjáig. A per június 9-én folytatódhat a Fővárosi Bíróságon.