Eszter, Eliza
15 °C
28 °C

Gyilkosság nélkül tenyészthető az őssejt

2006.08.24. 22:17
Amerikai kutatók rájöttek, hogy a genetikai vizsgálatoknál használt módszerrel gond nélkül előállíthatnak őssejteket, életben hagyva az embriót. Ezzel ugyan elhárult a kísérletek előtt tornyosuló egyik legnagyobb akadály, de még így sem biztos, hogy szabad utat kapnak az őssejtkutatók.

A mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinikák régóta végeznek genetikai teszteket az embriókon, ha az aggódó pár többet akar megtudni leendő gyermekéről. Például azt, hogy van-e valamilyen öröklött betegsége. A Nature magazin online kiadásában szerdán megjelent írás szerint a beavatkozás tökéletesen alkalmazható az őssejtkutatásban is; a kaliforniai Advanced Cell Technology kutatócég munkatársai kipróbálták a módszert, és bár eleinte nem bíztak a sikerben, végül nagyszerűen működött.

Bevált módszer


Egérőssejtek zöldre festve
Az alternatív módszer az embrió beültetése előtti genetikai diagnózison alapul. Ennek során a nyolc-tízsejtes embrióból kivesznek egy-két sejtet a további vizsgálatok céljára. Az embrió a meghagyott sejtekből gond nélkül továbbosztódik, és beültethető az anyaméhbe. A USA Today szerint az Egyesült Államokban körülbelül ezerötszáz gyermek született meg ilyen beavatkozás után.

Robert Lanza, a tanulmányt publikáló kutatócsoport vezetője tizenhat fagyasztott embrióval kezdett kísérletezni, amelyeket termékenységi klinikák páciensei ajánlottak fel nekik. Az embriókból kivettek egy-egy sejtet, majd két sejtkolóniát tenyésztettek ki belőlük. A tudósok abban reménykednek, hogy az egyébként is elvégzett genetikai tesztek segítségével mellékesen ők is őssejtekhez juthatnak, és őssejtterápiás kísérleteket végezhetnek majd.

Orvosi etika

Először 1998-ban izoláltak emberi őssejteket a Wisconsin egyetem kutatói, és a tudományos világ elkezdett abban reménykedni, hogy az őssejtek segítségével majd akár pótszerveket is növeszthetnek a különféle kórokban szenvedő betegeknek. Az őssejtekből ugyanis bármilyen emberi sejt létrehozható. A kutatások ellenzői - így a keresztény szervezetek - azonban felháborodtak, mondván: az őssejt előállításakor a kutatók embriókat gyilkolnak. Bár az új módszer alkalmazásakor az embrió életben marad, nem biztos, hogy a technika egyszerűen félresöpri az őssejtkutatásokat kapcsolatos aggályokat, mivel a kinyert sejtek felhasználásakor emberi szöveteket hoznak létre - klónozással, ami etikailag szintén aggályos.


Sértetlen marad az embrió
A világ országaiban különbözőképpen szabályozzák a genetikai vizsgálatot: Spanyolországban elvégezhető, Olaszországban és Németországban azonban szigorúan tiltják, tudtuk meg Kónya Mártontól, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum biológus munkatársától. A szakember kifejtette, hogy Magyarországon hiányos a szabályozás, ami kétségek közt hagyja a beavatkozást végző orvosokat. A hatályos törvények értelmében jelenleg csak olyan diagnosztikai eljárást lehet elvégezni, amellyel a beültetés sikerét növelik, nincs azonban szabályozva az embriószelekció, például amikor egy öröklődő súlyos betegség kimutatása miatt esetleg úgy döntenek, hogy inkább nem ültetnék be az adott magzatot. A szülői kérésre történő nemi szelekciót ugyanakkor a törvények egyértelműen tiltják.

Magyarországon még gyerekcipőben jár a preimplantációs genetikai vizsgálat, havonta alig egy-két páciensen végzik el, miközben az országban évente több ezer pár él a mesterséges megtemékenyítés lehetőségével. Ez részint a szabályozás hiányával, részint a beavatkozás árával magyarázható, ugyanis körülbelül százezer forintba kerül egy teljes vizsgálat - mondta Kónya.

Zűrös történetek

Az elmúlt években több hatalmas botrány tört ki az őssejtkutatással kapcsolatban. A ciprusi születésű amerikai orvosprofesszor, Panos Zavos 2004 januárjában azzal robbant be a köztudatba, hogy állítása szerint klónozott embriót ültetett be egy 35 éves asszony méhébe. Két évvel később, 2006 jnuárjában a klónozás úttörőjének tartott dél-koreai Hvang Vu-szuk kutatási eredményéről derült ki, hogy hamisak.