Piroska
-1 °C
5 °C

Őssejtkutatás Magyarországon

2004.10.27. 10:14
Akár az elpusztult idegsejtek pótlásával gyógyítható betegségekre, például az Alzheimer- vagy a Parkinson-kórra is megoldást jelenthetnek a hazai őssejtkutatások. Az őssejtkutatás a köztudatban szinte csak az embriókban lévő őssejtekhez és a tudományterületet tépázó etikai vitákhoz kötődik. Holott, a kutatás egyik fő iránya a felnőtt szervezetben is jelen lévő szöveti őssejtekkel való gyógyítás.
Sarkadi Balázs az Országos Gyógyintézeti Központ Haematológiai és Immunológiai Intézetének kutatója szerint az egyik legfontosabb kérdés az, hogy a szöveti (felnőtt) őssejteknek milyen mértékű a képlékenysége, mennyire képesek átalakulni és az elhalt szöveteket helyreállítani. Sarkadi Balázs a Világgazdaságnak elmondta, hogy a felnőtt őssejtek felhasználásánál nincs igazán etikai probléma, különösen azoknál nincs, amelyek kiemelésével nem okozunk kárt a betegnek.

Ilyen a köldökvérőssejt is, amelynél egy kidobásra szánt anyagot használnak fel forrásként. A köldökvérben lévő őssejteket egyelőre csak a csontvelő-átültetésben alkalmazzák, de a jövőben más betegségek gyógyításában is fontos szerepük lehet.

Az idegrendszert gyógyítanák

Madarász Emília, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének munkatársa, illetve Sarkadi Balázs elsősorban annak a lehetőségét vizsgálja közösen, hogy az állandóan újraképződő szövetekben lévő őssejtekből, így a vérképző őssejtekből, a bőr, a bélhám vagy a szájnyálkahártya könnyen hozzáférhető, sejttermelő állományaiból lehet-e a központi idegrendszer betegségeit gyógyító őssejtet létrehozni. Madarász Emília szerint az elpusztult idegsejtek pótlásával gyógyítható betegségekre, például az Alzheimer- vagy a Parkinson-kórra jelenthetne megoldást ez az eljárás, de a klinikai alkalmazásra egyelőre várni kell.

A kutatóknak először arról kell megbizonyosodniuk, hogy a könnyen hozzáférhető szöveti őssejt átalakítható-e idegsejtté, hogyan és milyen biztonsággal lehet az őssejteket idegsejtképző állapotba hozni - hiszen ezek a sejtek könnyen fejlődhetnek tumoros irányba is -, és a beteg agyat elő lehet-e úgy készíteni, hogy befogadja ezeket a sejteket.