Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Őssejtbombával a rák ellen

2004.11.12. 10:18
Az őssejtek csodálatos hatásairól már sokszor cikkeztek és az írások gyakran túlzó reményeket is keltettek. Két amerikai kutatócsoport rákgyógyító terápiája azonban egerek esetében bevált, és elképzelhető, hogy emberek esetében is hatásos lehet.
A kutatók már régóta keresik, miként lehetne a rákellenes szereket úgy eljuttatni a daganathoz, hogy azok közben ne károsítsák a daganatot körbevevő, egészséges sejteket. Két amerikai kutatócsoport kísérletei arról tanúskodnak, hogy az őssejtek e területen is nagyon hatékonyak lehetnek, írta a Science et Avenir című francia tudományos hetilap.

Irányított támadás

Michael Andreeff és kollégái olyan őssejteket használtak kísérletükhöz, amelyek automatikusan a megsebzett zónák felé áramlanak, hogy ott "kijavítsák" az elpusztult szöveteket és csontokat. A kutatók úgy módosították ezeket a sejteket, hogy azok egy rákellenes gént vigyenek magukkal, majd olyan egerekbe injekciózták be ezeket, amelyek bőr-, vagy mellrákban szenvedtek. Az őssejtek valóban a rákos gócok felé vették az irányt, ahol a beültetett gén elvégezte dolgát: rákellenes vegyületet bocsájtott ki, az egerek várható élettartama pedig megnőtt.

A másik kutatócsoport Evan Snyder vezetésével hasonló kíséretet végzett, csak éppen agydaganatos egerekkel, és a daganat kiterjedését átlagosan a felére sikerült csökkenteniük.

Emereken tesztelnék

Bár a szakértők szerint ezek a technikák önmagukban nem elegendőek a daganatok elpusztítására, a kemoterápia, vagy a besugárzás után, a kezelés hatásainak felerősítésére jól használhatók. Előbb azonban az emberekkel végzett, ellenőrző kísérleteket is el kell végezni, ehhez pedig szükség van még a felkészülésre. Snyder szerint az első emberkísérletekre két éven belül sor kerülhet.