Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Hegymászóbakanccsal vetekszik a jégember bőrcipője

2003.06.24. 09:47
A néhány ezer évvel ezelőtt az Alpok Schnalstal gleccserébe fagyott, Ötzi néven ismertté vált bronzkori ember cipője alkalmasabb volt a magashegység bejárására, mint a mai modern trekkingcipők.
Ezt a megállapítást Petr Hlavacek cseh cipőszakértő tette, akire Ötzi cipőjének rekonstruálását bízták. A szakértő az Offenbachban működő bőrmúzeumban tartott előadásában lelkesen ecsetelte az egyszerű bőr lábbeli előnyeit.

A szénával kitömött cipő viszonylag vékony medvebőr talpat kapott, a viselője lába viszont mégis kellemes hőmérsékletű maradt. Az izzadtság remekül ki tud jutni, és a beszivárgó víz is gyorsan eltűnik belőle. Hlavacek dpa által idézett szavai szerint az összeállítás "jobb mint a Goretex."

Vízhatlan, az nem volt

Ötzi több mint 5000 évvel ezelőtt készült kézzel varrt lábbelije nem volt vízhatlannak mondható, mondta Christian Rathke múzeumigazgató. Viszont ha az egykori vadász belelépett egy mély pocsolyába, a lába legfeljebb néhány másodpercig fázhatott.

Ezt követően ismét kellemesen felmelegedett, és a víz gyorsan kiszáradt belőle. A cipő az optimális tulajdonságait csak a nedves és hideg környezetben tudja kifejteni. A sivatagba vagy a szavannára való kirándulásra viszont nem alkalmas, mondta Christian Rathke.

Száraz fű tartalékba

A bőrmúzeumban bemutatott cipő azzal is meghökkentette a szakértőket, hogy a sarka körül nem védi bőr, csak egy hársfonat, amelyet szintén szénával tömtek ki.

Pályafutása legérdekesebb és legnagyobb kihívást jelentő rekonstrukciója során a cseh cipőipari szakértő egy hátrányt azonban felfedezett: a szalmaréteget néhány naponként teljesen ki kell cserélni. Vagyis egy hosszú hegyi túrához javasolt nagyobb mennyiségű száraz füvet bepakolni.