Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Ötzi elvérzett a gleccseren

2007.06.07. 12:03
A legújabb kutatások alapján az Alpokban talált 5300 éves jégmúmia halálát egy átszakított artéria miatti súlyos vérveszteség okozta. Olasz és svájci tudósok szerint az Ötzi bal vállába fúródott nyílvessző miatt órákon belül beállt a halál.

Ötzi maradványai 16 évvel ezelőtt kerültek elő az Alpok olasz területén. Azóta számos vizsgálatnak vetették alá, így már korábban kiderült - a gyomortartalom elemzése után -, hogy a halála napját a jégember egy hegyi fennsíkon elfogyasztott étkezéssel kezdte. Később azonban súlyos konfliktusba keveredett, ami végül a halálát okozta.

Mindeddig nem lehetett tudni, hogy a támadás a völgyben érte-e Ötzit, és ez ösztönözte arra, hogy a hegy felé meneküljön, vagy eleve a 3210 méteres magasságban került összetűzésbe a támadóival.

A legmodernebb módszerekkel, számítógépes tomográffal és többdimenziós képet adó röntgennel most elkészült vizsgálatok azonban újabb támpontot nyújtottak arról, mi is történhetett a végzetes napon.

Nem szenvedett sokáig

A felvételeken egy 13 milliméteres repedés látszik Ötzi artériáján, emiatt léphetett fel az erős vérzés. Dr. Ruhli, a vizsgálatban részt vevő egyik orvos szerint egy ilyen sérülés után minden bizonnyal gyorsan beállt a halál, Ötzi tehát nem bóklászott napokig, mint ahogy azt korábban gondolták.

A Zürichi Egyetem kutatói éppen ezért úgy vélik, a halálos lövés a gleccseren érhette a jégembert, mert nem pedig a völgyben, de Dr. Ruhli szerint elképzelhető, hogy valaki segített neki felkapaszkodni, így mindez csak spekuláció.

A seb körül talált alvadt vér arra utal, hogy a nyílvessző szárát valaki letörte. Hogy ki, azt persze nem lehet tudni, a kutatók véleménye ez ügyben is megoszlik: vannak, akik szerint maga Ötzi vagy egy szövetségese, mások szerint pedig a támadói törték le, talán azért, hogy a sajátos jelek alapján ne lehessen őket azonosítani.

A behatolási szög alapján az is kiderült, hogy a nagy erővel leadott lövést a támadó térdelve, vagy a hegyoldalon lejjebb állva adta le. Azt azonban nem tudni, futás közben, vagy álló helyzetben érte-e a lövés a jégembert.

Ilyen volt Ötzi

Ötzi az elmúlt évek egyik legjelentősebb régészeti lelete. Nevét arról a helyről kapta, ahol megtalálták, fegyvereivel együtt, kecskebőr nadrágban.

A kutatók eleinte úgy gondolták, hogy az éhség vagy a hideg végzett vele, csak később derült ki, hogy konfliktusba keveredett.

Ötzi egyébként 46 éves, 159 centi magas volt, és ízületi gyulladás, valamint bélféreg kínozta.