Judit
2 °C
7 °C

Jutalmat kapott Ötzi múmia felfedezője

2008.09.30. 10:30
Bíróságnak kellett döntenie az Ötzi megtalálása utáni jutalomról 17 évvel azután, hogy egy német házaspár rábukkant az olasz Alpokban a bronzkori jég konzerválta múmiára. A pénzt a férj már nem élvezheti, 2004-ben meghalt hegyi balesetben, a százötvenezer eurós (36 millió forintos) összeget 71 esztendős özvegye kapja.

A per még 1994-ben kezdődött, miután a párt csak egy jelképesnek mondható összeggel, 10 millió lírával (120 ezer forinttal) akarták jutalmazni. Az olasz jog szerint egy megtalálót egy lelet értékének 25 százaléka illeti. Márpedig Ötzi nagy érték: rengeteg turistát vonzott és vonz Bolzanóba, ahol mélyhűtött üvegvitrinbe fektették. Az Ötziből származó bevétel több millió euróra rúg.

2006-ban egy bíróság elrendelte, hogy a helyi olasz hatóság fizessen méltányosan az özvegynek, ám a tartomány arra hivatkozva, hogy rengeteg kiadása van Ötzivel - egyebek közt tárolási infrastruktúrájának megépítése, fenntartása okán -, nem volt hajlandó fizetni. E héten aztán végre belement a tartományi tanács abba, hogy 150 ezer euróval, már valóban tekintélyes összeggel jutalmazzák a megtalálót.

Időközben Ötzi "átkáról" pletykálnak: nemcsak egyik felfedezője halt már meg idő előtt, hanem további hat ember, akinek így-úgy köze volt a felfedezéshez. Ötzi halálának okát sokáig találgatták, a legutóbbi tézis szerint elvérzett. A bő ötezer évvel ezelőtt élt hegyi vadász a bal vállába nyílvesszőt kapott, amelynek hegye megsértett egy artériát a kulcscsontja alatt - állították olasz és svájci tudósok, miután számítógépes tomográffal, többdimenziós képet alkotó röntgennel is megvizsgálták a múmiát. Ötzi hátulról és kissé alulról kilőve kapta hátába nagy erővel a nyílvesszőt, amelynek hegye 13 milliméter hosszan felszakított egy verőeret. Vér ömlött a környező testszövetekbe, és persze a sebből is patakzott, Ötzi pedig még aznap belehalt sebesülésébe - nem botorkált még napokon át, mint ahogy azt korábban tudósok feltételezték. Egy ilyen sérülés túlélési esélye még ma, kórházi ellátás esetén is csupán 40 százalékos.

Ötzi amúgy a bronzkori átlagéletkorhoz képest öreg volt már halálakor, 46 éves. Ízületi bajok kínozták és ostorgiliszta élősködött beleiben. Miután megtalálták, a tudósok első pillantásra azt hitték, hogy csak száz éve halott, aztán középkorinak vélték, majd pedig bronzkorinak. 1998 óta az olaszországi Bolzano Régészeti Múzeumában fekszik mínusz 6 Celsius-fokos hidegben, 98 százalékos páratartalomban, múmiája számára paradicsomi körülmények között, hogy a lehető legjobb formájában maradjon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?