Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Jutalmat kapott Ötzi múmia felfedezője

2008.09.30. 10:30
Bíróságnak kellett döntenie az Ötzi megtalálása utáni jutalomról 17 évvel azután, hogy egy német házaspár rábukkant az olasz Alpokban a bronzkori jég konzerválta múmiára. A pénzt a férj már nem élvezheti, 2004-ben meghalt hegyi balesetben, a százötvenezer eurós (36 millió forintos) összeget 71 esztendős özvegye kapja.

A per még 1994-ben kezdődött, miután a párt csak egy jelképesnek mondható összeggel, 10 millió lírával (120 ezer forinttal) akarták jutalmazni. Az olasz jog szerint egy megtalálót egy lelet értékének 25 százaléka illeti. Márpedig Ötzi nagy érték: rengeteg turistát vonzott és vonz Bolzanóba, ahol mélyhűtött üvegvitrinbe fektették. Az Ötziből származó bevétel több millió euróra rúg.

2006-ban egy bíróság elrendelte, hogy a helyi olasz hatóság fizessen méltányosan az özvegynek, ám a tartomány arra hivatkozva, hogy rengeteg kiadása van Ötzivel - egyebek közt tárolási infrastruktúrájának megépítése, fenntartása okán -, nem volt hajlandó fizetni. E héten aztán végre belement a tartományi tanács abba, hogy 150 ezer euróval, már valóban tekintélyes összeggel jutalmazzák a megtalálót.

Időközben Ötzi "átkáról" pletykálnak: nemcsak egyik felfedezője halt már meg idő előtt, hanem további hat ember, akinek így-úgy köze volt a felfedezéshez. Ötzi halálának okát sokáig találgatták, a legutóbbi tézis szerint elvérzett. A bő ötezer évvel ezelőtt élt hegyi vadász a bal vállába nyílvesszőt kapott, amelynek hegye megsértett egy artériát a kulcscsontja alatt - állították olasz és svájci tudósok, miután számítógépes tomográffal, többdimenziós képet alkotó röntgennel is megvizsgálták a múmiát. Ötzi hátulról és kissé alulról kilőve kapta hátába nagy erővel a nyílvesszőt, amelynek hegye 13 milliméter hosszan felszakított egy verőeret. Vér ömlött a környező testszövetekbe, és persze a sebből is patakzott, Ötzi pedig még aznap belehalt sebesülésébe - nem botorkált még napokon át, mint ahogy azt korábban tudósok feltételezték. Egy ilyen sérülés túlélési esélye még ma, kórházi ellátás esetén is csupán 40 százalékos.

Ötzi amúgy a bronzkori átlagéletkorhoz képest öreg volt már halálakor, 46 éves. Ízületi bajok kínozták és ostorgiliszta élősködött beleiben. Miután megtalálták, a tudósok első pillantásra azt hitték, hogy csak száz éve halott, aztán középkorinak vélték, majd pedig bronzkorinak. 1998 óta az olaszországi Bolzano Régészeti Múzeumában fekszik mínusz 6 Celsius-fokos hidegben, 98 százalékos páratartalomban, múmiája számára paradicsomi körülmények között, hogy a lehető legjobb formájában maradjon.