Szilárda
-4 °C
3 °C

Bizonyítékot keresnek a testen kívüli élményekre

2003.09.17. 13:34
Minden korábbinál átfogóbb kísérletet terveznek brit tudósok, hogy egyszer és mindenkorra eldöntsék: lehetséges-e, hogy az emberi értelem a test halálának pillanatában képes elhagyni a testet.
A brit Tudományfejlesztési Társaság által végzendő kísérletben szívhalált átélt, és - természetesen túlélt - személyektől próbálnak majd bizonyítékokat gyűjteni arra vonatkozóan, hogy voltak-e testen kívüli élményeik a műtőasztalon. Az egy éven át tartó kísérletben 100 ilyen személlyel készítenek majd beható interjút a társaság munkatársai - közölte Peter Fenwick neuropszichológus, a halál közeli élmények kutatója. Annyi anekdota kering ezekről az élményekről, tényleges bizonyíték azonban gyakorlatilag nem áll rendelkezésre - mondta sajnálkozva Fenwick.

Kiállítás testetleneknek

A Reuters brit hírügynökség szerint a kutatók 25 kórházat vonnak be a kísérletbe, amelynek lényege igen egyszerű: jellegzetes ábrákat, feltűnő színű képeket helyeznek el a kardiológiai intenzív osztályokon, a plafonhoz közel.

A halálon túli - és testen kívüli - élményekről beszámoló túlélők általában azt állítják magukról, hogy lelkük, vagy tudatuk a műtőasztalnál dolgozó orvosok fölött lebegve figyelte testük újraélesztését. A kísérletbe bevont kórházakban minden ilyen túlélőtől megkérdezik majd az orvosok, hogy látták-e a - kifejezetten az ő kedvükért - odatett feltűnő tárgyakat.

Az ima is segít

Amennyiben a válasz igen, tehát akkor is látják ezeket, amikor az agy nem működik, az azt jelenti, hogy a tudat képes függetleníteni magát az agytól. Ha viszont az érintettek nem láttak semmit, kénytelenek vagyunk belátni, hogy az agy és a tudat szétválaszthatóságát hirdető elmélet nem állja meg a helyét - mondta a brit neuropszichológus.

A kísérletben résztvevő orvosok utaltak azonban rá: arra mindenképen vannak bizonyítékok, hogy a hang, az érintés és a szemkontaktus nem az egyetlen módjai a kommunikációnak. Példaként hozták fel, hogy egy szöuli kórházban mesterséges megtermékenyítésben részt vett asszonyok közül kétszer annyian fogantak meg akkor, amikor a város egy teljesen más pontján csoportok imádkoztak értük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!