Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Szupravezetésnél felfelé csepeg az oxigén

2002.04.23. 16:19
A brit Durham egyetem kutatói különös kísérlettel irányították magukra a tudományos világ figyelmét. Szupravezetőkkel végzett kísérletek során az oxigén felfelé csepegett. Az alig néhány perces kísérlet során fellépett szokatlan jelenség felvétele az egyetem honlapján megtekinthető.
A szupravezetők tulajdonságait ebben a kísérletben is egy kis mágneskocka segítségével demonstrálták. De ez alkalommal David Wood, a Durham egyetem műszaki tanszékének oktatója egy további különös jelenséget is feljegyezhetett. A mínusz 200 fokra hűtött szupravezetőn lecsapódott a levegő oxigénje, és a nehézkedési erővel dacolva felfelé rácsöppent a mágnes aljára.

Túlhűtés miatt kondenzál az oxigén

A hűtést folyékony nitrogén segítségével végezték, melynek hőmérséklete az oxigén forráspontja alatt van. A Nature tudományos folyóiratban megjelent cikk szerzői a jelenséget azzal magyarázzák, hogy a túlhűtés miatt kondenzál a felületen az oxigén.

Indul a fölcseppenés

Felcsöppen a mágnesre és elpárolog

Maga az oxigén gyengén mágneses, és a szupravezető és a mágnesdarab közti erős mezőben felemelkedik. A viszonylag magas mágnes felszínén ismét nyomtalanul elpárolog az oxigén.

A kis oxigéncseppek olyan alakot öltve repülnek át a két felület között, mintha egy vízcsap csepegne fejjel lefelé. A nagyobb cseppek ezzel szemben folyékony hidat alkotnak a mágnes és a szupravezető között.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!