Emőke
-4 °C
9 °C

Génválogatott atlétákat nevelne Ausztrália

2004.08.31. 10:30
Élsportolók genetikai adottságait vizsgálják ausztrál kutatók, és ezzel párhuzamosan hasonló géneket keresnek a fiatal sporttehetségekben is. A kutatók azt remélik, hogy a hivatalosan engedélyezett projekt segíthet biztosítani a jó helyezéseket a következő évtizedek sportversenyein.
Ausztrál kutatók minden jel szerint a rendkívüli teljesítményt elősegítő gének nyomait keresik versenysportolóik génmintáiban. Az eredmények alapján a remények szerint előre meghatározhatnák, kinek van reménye a kiugró sikerekre.

A Daily Telegraph beszámolója szerint a kontinensnyi ország így kívánja biztosítani, hogy atlétái a jövőben is eredményesek legyenek a nemzetközi sportversenyeken.

Ki mit tud

Az ausztrál állami sportintézet (Australian Institute of Sport, AIS) és a Sydneyben működő Royal Prince Alfred kórház molekuláris és klinikai genetikai laboratóriumának kutatói behatóan elemzik az ország vezető atlétáinak DNS-mintáit. Az eredményektől azt remélik, hogy gyerekeken elvégzett géntesztekkel megállapítható, ki hordozza ezeket a csúcsgéneket, illetve ki mely sportágra volna leginkább alkalmas.

A projekt már megkapta a kormányzati etikai bizottság áldását. A bizottság vezetője, David Weisbrot a brit napilap szerint kijelentette, hogy a géntechnikai kutatások fejlődése hasznos a jövő szupersztárjainak megtalálásában.

Hatékonyabb válogatás

A hagyományos technológiát a gyorsabb vitorláshajók és jobb teniszütők kifejlesztésére használják, miközben a tudományos projekt az atléták hatékonyabb kiválasztásának útja lehet, fejtegette David Weisbrot.

Az ausztrál tudósok vizsgálataik során saját adataik szerint máris felfedeztek két gén, amelyek a jó erőnlétről és kitartásról gondoskodnak. Ezek segítségével máris nekilátnak a jövő élsportolóinak kiválasztásához.

Most is beugrott 17 arany

A gének azonosításával speciális edzésprogramokat lehet kidolgozni, illetve az atlétákat olyan sportágakhoz lehet irányítani, ahol előreláthatóan sikeresek lesznek, jelentette ki Ron Trent, a Prinz-Alfred laboratórium vezetője.

Ausztrália a viszonylag kis, 20 milliós népessége ellenére rendkívül sikeres a sportban. Az athéni olimpiai játékokon az "ozzie" sportolók az országok rangsorában a negyedik helyen végeztek, 17 arany, 16-16 ezüst és bronzérmet vihettek haza.