Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Összement az ózonlyuk az Antarktisz fölött

2002.10.03. 14:47
A déli sarkvidék feletti ózonlyuk 2002 szeptemberében az egy illetve két évvel korábban regisztrált helyzethez képest több millió négyzetkilométerrel kisebb lett, sőt a hónap végén két részre oszlott. Az első számítások alapján még nincs szó a tendencia alapvető megfordulásáról.
Kisebb lett az ózonlyuk, és két részre szakadt, állapították meg a NASA és a nemzeti oceanográfiai és légköri felügyelet (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) kutatói. Az elmúlt hat évben állandósult 24 millió négyzetkilométeres ózonlyuk 15 millió négyzetkilométerre zsugorodása a NOAA szerint a sztratoszféra hőmérsékletének idei minimális emelkedésével függ össze.

"A sztratoszféra a déli félteke felett az idén szokatlan zavarokat szenvedett" - idézte az AP hírügynökség Craig Longot, a NOAA meteorológusát. A kutató szerint a szokatlan időjárási minta ebben az évben olyan erőteljes volt, hogy az ózonlyuk két részre szakadt. Az első számítások alapján az idén még nincs szó a tendencia alapvető megfordulásáról.

Forrás: NOAA
Az Antarktisz felett az ózonlyuk 2001-ben érte el 26,5 millió négyzetkilométeres legnagyobb kiterjedését. Ez a terület nagyobb, mint Észak-Amerika. 2000-ben rövid ideig 30 millió négyzetkilométer volt a rés mérete. Ugyanakkor 1988-ban - szintén a magasabb hőmérséklet hatására - hasonlóan kicsi volt az ózonlyuk, mint idén szeptemberben.

A sztratoszféra 10 és 50 kilométeres magassági határok között húzódik. Itt található a magas légköri ózonréteg, a legnagyobb koncentrációban a 20 és 30 kilométeres magasság között.

Elnyeli a sugárzást

Ez az ózonréteg a légköri ózon 90 százalékát tartalmazza, és alapvető fontosságú a kis hullámhosszú, nagy energiájú ultraibolya sugárzás elnyeléséért. A sztratoszférába feljutó halogén-szénhidrogének rendkívüli hatásfokkal képesek rombolni az ózonpajzsot.

A stabil freonvegyületekből az ultraibolya sugárzás hatására elemi klór hasad le, amely katalizálja az ózon bomlását. 1986-ban egy brit kutató fedezte fel, hogy az Antarktisz felett az ózon koncentrációja csak fele az 1960-as szintnek. Az ultraibolya sugárzás földfelszíni erősödése olyan megbetegedéseket okoz, mint a bőrrák és a szürke hályog.

A felső légköri ózont Dobson egységben mérik. 100 egység annyit tesz, hogy ha az adott terület feletti ózont maradéktalanul lehoznák a tengerszintre, és fagyásig hűtenék, egy centiméteres réteget alkotna.

Az ózonlyuk a definíció szerint az a terület, amely felett az ózonszint 220 Dobson egység alá csökkent. A trópusokon a jellemző érték 250 és 300 Dobson az év minden szakában. Mérsékelt égövi tájakon az ózonszint helyi és évszak szerinti ingadozása erős, felmehet akár 475 Dobson egységre, és leeshet 300-ra is.  • Vennék
  • Hírek