Alfréd
-2 °C
2 °C

Vaklárma volt a közeli ózonlyuk?

2005.06.24. 15:11
Veszélyes a meleg, de szó sincs ózonlyukról Csehország felett, állítja a prágai Cseh Hidrometeorológiai Intézet. A cseh tiszti főorvos csak arra kérte a lakosságot, hogy vasárnapig igyanak sok alkoholmentes folyadékot.

Egészségügyi kockázatot jelent a hét végén várható nagy meleg és a meggyöngült ózonréteg, ezért a cseh tiszti főorvos figyelmeztette a lakosságot, hogy a pihenőnapokon fokozottabban ügyeljen az egészségére.

Péntek délután kiadott figyelmeztetésében a tiszti főorvos felszólította a lakosokat, hogy a várható nagy melegben fogyasszanak minél több alkoholmentes folyadékot, kerüljék a nehéz fizikai munkát és ne tartózkodjanak hosszú ideig a tűző napon.

Van ózonlyuk?

A DPA német hírügynökség jelentése szerint cseh szakemberek az elmúlt hétvégén 8,44-es, rekordértékű ultraibolya sugárzást mértek az ország területén, s szerintük az ok egyértelműen az ózonréteg elvékonyodása. A mért érték már veszélyes lehet a fehérbőrűek számára. A hír szerint a hét közepén némileg (8,0-as szintre) mérséklődött az ultraibolya sugárzás indexe, azonban a még mindig magas érték jelentős mérséklődése az előrejelzések szerint nem várható rövid időn belül.

Eszerint a vékony ózonréteg Németország, Ausztria és Szlovákia egyes részei felett is megtalálható, s az Európai Űrhivatal atmoszférát figyelő szervezete a hónap végére magas UV-indexet jósolt Berlin, Frankfurt és Bécs környékére.

Vagy nincs?

A német hírügynökség értesüléséről az MTI szerint a prágai média nem tud. Ezt a hírt a prágai Cseh Hidrometeorológiai Intézet sem tudta megerősíteni az MTI tudósítójának.

A tisztiorvosi figyelmeztetés vasárnap estig szól. A meteorológusok szerint szombaton 33, míg vasárnap 31 Celsius fok körüli hőmérséklet várható országszerte. A hét végén viharokkal is számolni kell, hétfőn pedig némi enyhülés, 27 Celsius fok körüli meleg várható.