Konrád
8 °C
26 °C

Házinyúl pajzsmirigyét ültették emberbe

2006.04.28. 17:00
Korábben nem volt sikeresek a pajzsmirigy-átültetések, a növesztett szerv azonban várhatóan nem lökődik ki.

Házinyúl pajzsmirigysejtjeiből "növesztett" pajzsmirigyet ültették át egy betegnek Fehéroroszországban. Az új szervet egy 39 éves minszki nőbeteg kapta, akinek korábban eltávolították a pajzsmirigyét. A világon egyedülálló beavatkozást négyéves kísérletsorozat előzte meg, jelentette be Sztaniszlav Tretjak, a Minszki Állami Orvosi Egyetem tanszékvezető professzora.

A sebészprofesszor szavai szerint korábban a világon már több helyen kísérleteztek a pajzsmirigy embertől embernek való átültetésével, ám a beavatkozás többnyire fiaskóval végződött, ugyanis a szerv rendre kilökődött. A minszki tudósoknak nyúlembrióból nyert pajzsmirigy- és mellékpajzsmirigy-sejtekből sikerült új szervet "növeszteniük". Az igy nyert szervek általában nem lökődnek ki.

A beteg jól van, a hormonok szintje a vérben normális, ám az orvosok óvatosak a kilátásokat illetően, mondván, hogy legkevesebb egy év múlva lehet sikerről beszélni, ha nem lesz semmi komplikáció. Sztaniszlav Tretjak professzor szerint Fehéroroszország számára fontos az új eljárás, hiszen a Csernobili katasztrófa óta eltelt húsz évben az országban meghatszorozódott a pajzsmirigyrákban szenvedők száma.