Ágnes
-1 °C
2 °C

Független vizsgálatot követelnek Pakson a környezetvédők

2003.05.13. 16:04
A paksi atomerőmű karbantartását végző cég, a Framatome ANP nem ismeri el a felelősségét a meghibásodásért, és megítélésük szerint még a vizsgálatok sem zárultak le. Az erőmű egyébként hivatalosan semmilyen kárigényt nem juttatott el a vállalathoz, mondta el az Indexnek Alexander Machowetz, a Framatome ANP GmbH szóvivője. Magyar környezetvédő szervezetek független vizsgálatot követelnek Pakson.
A most vitatott technológiát valóban csak Pakson vetik be fűtőelemek tisztítására, méghozzá már 2000 óta. 2000-ben is igen sok, 170 fűtőelemet sikeresen tisztítottak le. Ez egyébként egy igen elterjedt eljárás, más reaktorok egyéb komponenseire széles körben alkalmazzák, nyilatkozta lapunknak a Framatome ANP GmbH szóvivője, aki délelőtt érkezett Budapestre.

Ami a konkrét meghibásodást illeti, a vizsgálatok és elemzések folyamatban vannak. Mielőtt ezeket lezárnák, még túl korai a felelősségről, pláne cégük részéről a felelősség elismeréséről beszélni. Az erőmű vezetésének ilyen értelmű nyilatkozatait a karbantartó cég tegnap délután közleményben igazította helyre, emlékeztetett Alexander Machowetz.

Nincs kárigény

A kárbecslés még májusban megtörténhet, de a felelősség kérdésében az ismeretek alapos elemzésére van szükség. Kérdésünkre, miszerint az erőmű milliárdos kárösszeg megtérítését várja, Alexander Machowetz elmondta, hogy a cégükhöz eddig hivatalosan semmilyen kárigényt nem nyújtottak be.

A Framatome ANP meglátása szerint a meghibásodás több faktor együttes hatására következett be. Ismereteik szerint folynak az elemzések, és véglegesen nem zárult le annak mérlegelése, hogy az egyes faktorok és ezek súlya hogyan hatott a meghibásodás kialakulására. Különben a szerdán az erőműbe látogató parlamenti képviselők tájékoztatására a német szakértőket is felkérték. A Framatome ANP delegációja kedden delelőtt érkezett Magyarországra.

'Belső taktika'

Kocsis István vezérigazgató az atomerőmű keddi tájékoztatóján a Framatome ANP "belső kommunikációs taktikájának" minősítette, hogy a karbantartást végző cég nyilatkozói korainak vélték a felelősség eldöntését.

"Nem tudom, a nyilatkozó konzultált-e a cég által hivatalosan ide küldött szakértőkkel, akik illetékesek voltak a vizsgálatban részt venni, s ezt aláírásukkal is igazolták" - tette fel a kérdést Kocsis István.

A nem tisztítás is gondot okoz

A vezérigazgató kérdésre válaszolva elmondta: a jelenlegi helyzet gyökerei a 2001. évi sugármentesítésre vezethetők vissza, amely az előző öt évi folyamat nagyságának háromszorosa volt.

"Kellően bizonyított, hogy a magnetitet ez a folyamat vitte be a rendszerbe, emiatt most nehéz helyzetben vagyunk; ha nem tisztítunk, az okoz problémákat, ha tisztítunk, az szintén kockázattal jár" - jelentette ki Kocsis István.

Mindkét cégnek megvannak az érdekei. Az első lépés az, hogy békés úton, tárgyalással jussunk olyan eredményre, amely a két fél érdekeit kifejezi, fűzte hozzá a vezérigazgató.

Biztonsági ruha a képviselőknek

Szerdán az Országgyűlés gazdasági bizottsága kihelyezett ülést tart a paksi atomerőműben. A nyilvános ülés témája a magyar villamosenergia-ipar helyzete a paksi üzemzavart követően.

Néhány vállalkozó kedvű képviselőnek lehetősége van a 2-es blokkot közelebbről is megtekinteni. Őket biztonsági ruhába öltöztetve kísérik be a reaktorcsarnokba, míg a többi képviselő, illetve a sajtó munkatársai a látogatói folyosóról nézhetik meg a helyszínt.

Független vizsgálatot sürgetnek a környezetvédők

Huszonhárom környezet- és természetvédő szervezet állásfoglalásban követeli, hogy a Paksi Atomerőmű Rt-től, az Országos Atomenergia Hivataltól, a paksiakkal kapcsolatban álló orosz, német és francia üzleti köröktől független európai uniós vagy ENSZ szakértők vizsgálják meg, valójában mi történt az üzemanyag-kazetták tisztítása során.

Ámon Ada, az Energia Klub ügyvezető igazgatója szerint megfelelő műszaki tervezéssel, ellenőrzéssel, illetve a kellő garanciákat nyújtó hatósági engedélyezéssel meg lehetett volna akadályozni az ellenőrizhetetlen láncreakció lehetőségét, amely fennállt a sérült fűtőelemekből kihulló uránpasztillák rendezetlen halmaza miatt. Az Energia Klub szerint a környezetszennyezéssel összefüggésben felmerülhet a büntetőjogi felelősség kérdése is - írja az MTI.

Ez a felelősség szóba hozható azért is, mert megfelelő előzetes számítások nélkül, az ilyen esetekben szükséges többszörös biztonság, így a többkörös hűtési és ellenőrzési rendszer kiépítése, s más feltételek előírása nélkül engedélyezték a tisztítási technológiát, hívta fel a figyelmet Csáki Roland, a Greenpeace képviselője.

Napi tájékoztató Pakson

A megrongálódott fűtőelemeket tartalmazó tisztítótartály fóliaburkolata alatt egy távirányítással működő, mozgatható kamerával követik a 2-es blokk vezénylőjéből az operátorok a tárolóban elhelyezett kazetták állapotát, közölte Aszódi Attila miniszteri biztos kedden a paksi atomerőműben tartott sajtótájékoztatón.

Ezen kívül kiépítették a neutronfluxus mérőt, amelynek kijelzőjét a vezérlőből szintén ellenőrizni tudják, tette hozzá.

A miniszteri biztos mindezt a hét végén történt üzemi bejárása alkalmával ellenőrizte, amikor tájékozódott az elhárítási programmal kapcsolatos jelenlegi helyzetről és találkozott az üzemviteli feladatokat ellátó dolgozókkal.

Kocsis István vezérigazgató közölte: a napokban meghibásodott mérőműszer pótlására folyamatban van több ilyen eszköz beszerzése belföldről és külföldről egyaránt.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft