Piroska
-1 °C
5 °C

Törpe volt az óriáspanda őse

2007.06.19. 14:41
Egy közel kétmillió éves koponyamaradvány alapján amerikai és kínai kutatók megállapították, hogy az óriáspanda elődje még törpe méretű volt. Ezt leszámítva azonban nem sokban különbözött ma élő leszármazottjától.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent beszámoló szerint a koponyát a kutatók egy délkelet-kínai mészkőbarlangban találták meg.

A törpe óriáspandaként emlegetett állatot korábban csak néhány fog és csontdarabból ismerték, de a most előkerült lelet alapján sokkal pontosabb következtetéseket sikerült levonniuk a méretére és az életmódjára vonatkozóan.

Kicsi volt és bambuszevő

A kutatók becslései alapján az Ailuropoda microta mindössze egy méter magas volt, míg a mai pandák közel másfél méteresre nőnek meg.

A méretkülönbség ellenére azonban több hasonlóság is felfedezhető a két faj között. A fogakon talált mintázat alapján például azt is megállapították a kutatók, hogy az előd a mai pandákhoz hasonlóan bambuszt fogyasztott, ami igen elterjedt volt akkoriban.

Azt viszont nem lehet tudni, hogy a bundája fekete-fehér volt-e.

Támpont a fejlődés leírásához

A most előkerült lelet az állat leírása mellett a pandák evolúciójának pontosabb megismerését is lehetővé teszi, ami azért lényeges, mert a medvék alapvetően hús- és mindenevők, de a pandák szinte kizárólag csak növényeket fogyasztanak.

A mai példányok már csak néhány kínai bambuszerdőben élnek, és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján végveszélyben lévő fajként szerepelnek.