Oszkár
20 °C
29 °C

Megfejtették egy növényparazita genomját

2008.07.29. 20:38
Egy nemzetközi tudományos konzorcium kutatói megfejtették egy különösen falánk növényparazita, egy fonálféreg genomját. A zöldségeket is megtámadó kártevőnek sajnos 25 ezer faja ismert.

A gyökérgubacs-fonálféreg (Meloidogyne incognita) nevű élősködő rendkívül falánk és több mint háromezer növényfajtát képes megtámadni. Különösen káros a paradicsomra, a paprikára, az uborkára, a sárgadinnyére, valamint a kávéra és a gyapotra. A géntérkép segítséget nyújt annak megértéséhez, hogyan képesek alkalmazkodni olyan sokféle növényhez ezek az élősködők, derül ki a huszonhét kutató laboratóriumból álló konzorciumban részt vevő nagy francia kutató intézmények, köztük az Inra, a CEA-Genoscope és a CNRS közös közleményéből.

A Nematoidea fonalférgek mindenfajta környezetben megtalálhatók és az élőlények sokféleségében is számottevő részt képviselnek: 25 ezer fajuk ismert, de becslések szerint több mint egymillió fajuk létezhet.

Lefegyverzik

A kutatás másik nagy eredménye az, hogy sikerült azonosítani azoknak az enzimeknek széles - az állatvilágban páratlan - spektrumát, amelyek lehetővé teszik e férgek számára a növények sejtfalának meggyengítését. "Ez a vizsgálat az első, amely segít megismerni a növények e ragadozóinak élősködő fegyvertárát és azokat a genetikai mechanizmusokat, amelyek ezeknek az ivartalan szervezeteknek fantasztikus alkalmazkodási képességét magyarázzák" - magyarázta el az AFP-nek Pierre Abad programigazgató. A tanulmány a paraziták elleni küzdelem új lehetőségeit készíti elő.

A fonálférgek által a növényi kultúrákban világszerte okozott kárt évente több tucat milliárd euróra becsülik, ráadásul már az ellenük eddig használt vegyszerek is problematikussá váltak, mivel nagyon mérgezőek az emberre és környezetére nézve. A konzorcium közleménye szerint a közeljövőben további fonálféregfajok genomjának feltárását tűzték ki célul, hogy még jobban megértsék e paraziták elterjedésének okait.