Judit
3 °C
7 °C

Megfejtették egy növényparazita genomját

2008.07.29. 20:38
Egy nemzetközi tudományos konzorcium kutatói megfejtették egy különösen falánk növényparazita, egy fonálféreg genomját. A zöldségeket is megtámadó kártevőnek sajnos 25 ezer faja ismert.

A gyökérgubacs-fonálféreg (Meloidogyne incognita) nevű élősködő rendkívül falánk és több mint háromezer növényfajtát képes megtámadni. Különösen káros a paradicsomra, a paprikára, az uborkára, a sárgadinnyére, valamint a kávéra és a gyapotra. A géntérkép segítséget nyújt annak megértéséhez, hogyan képesek alkalmazkodni olyan sokféle növényhez ezek az élősködők, derül ki a huszonhét kutató laboratóriumból álló konzorciumban részt vevő nagy francia kutató intézmények, köztük az Inra, a CEA-Genoscope és a CNRS közös közleményéből.

A Nematoidea fonalférgek mindenfajta környezetben megtalálhatók és az élőlények sokféleségében is számottevő részt képviselnek: 25 ezer fajuk ismert, de becslések szerint több mint egymillió fajuk létezhet.

Lefegyverzik

A kutatás másik nagy eredménye az, hogy sikerült azonosítani azoknak az enzimeknek széles - az állatvilágban páratlan - spektrumát, amelyek lehetővé teszik e férgek számára a növények sejtfalának meggyengítését. "Ez a vizsgálat az első, amely segít megismerni a növények e ragadozóinak élősködő fegyvertárát és azokat a genetikai mechanizmusokat, amelyek ezeknek az ivartalan szervezeteknek fantasztikus alkalmazkodási képességét magyarázzák" - magyarázta el az AFP-nek Pierre Abad programigazgató. A tanulmány a paraziták elleni küzdelem új lehetőségeit készíti elő.

A fonálférgek által a növényi kultúrákban világszerte okozott kárt évente több tucat milliárd euróra becsülik, ráadásul már az ellenük eddig használt vegyszerek is problematikussá váltak, mivel nagyon mérgezőek az emberre és környezetére nézve. A konzorcium közleménye szerint a közeljövőben további fonálféregfajok genomjának feltárását tűzték ki célul, hogy még jobban megértsék e paraziták elterjedésének okait.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?