Auguszta
-4 °C
2 °C

A patkányok felismerik a nyelveket

2005.01.11. 17:00
A patkányok képesek megkülönböztetni egymástól az emberi nyelveket. Ezt a képességet eddig az állatok közül csak a majmoknál figyelték meg. Azonban az intonáció és a ritmus alapján a rágcsálók is tudják, ki beszél hozzájuk.
Az emberek alig néhány elhangzó szó alapján képesek azonosítani a nyelvet, még ha nem is beszélik azt. Ez a képesség hagyományosan a nyelvtanulás egyik fontos előfeltételének számít.

Spanyol kutatók viszont arra a következtetésre jutottak, hogy a patkányok is képesek felismerni a különböző nyelveket. A rágcsálók sikeresen tettek különbséget például a japán és a holland nyelv között, írta a Der Spiegel.

A ritmust figyelik

A parkányok a vizsgálatok szerint a ritmusa és az intonáció alapján ismerik fel a nyelvet, írta a Journal of Experimental Psychology: Animal Behavior Processes című szaklapban megjelent beszámolójában a Parc Cientific de Barcelona kutatóintézetben dolgozó Juan Toro.

Az agykutató szerint megdöbbentő volt látni, hogy a patkányok felismernek bizonyos struktúrákat, amelyek a jelek szerint az embernél fontos szerepet játszanak a beszéd tanulása folyamán.

Csoportterápia

Toro és kollégái 64 patkányt osztottak el a japán és a holland nyelvű csoport között, majd mindkettőben betanították az állatokat arra, hogy a bejátszott öt másodperces mondat hallatán megnyomjanak egy kart.

Azok az állatok, akik a gyakorlás során csak japán beszédet hallhattak, nem reagáltak a holland bejátszásra. Ugyanez volt érvényes a holland csoportra, meg sem rezdültek a japán beszéd hallatára.

A gyerekek kezdetben egy beszédet értenek

Amikor a kutatók a teszteket további mondatokkal egészítették ki, a patkányok továbbra is meg tudták különböztetni a "saját" nyelvüket. Az állatok számára problémát jelentett ugyanakkor, ha különböző személyek mondták ugyanazt a mondatot.

Ezt a jelenséget a kutatók gyerekekkel végzett korai kísérletekből már ismerik. Amikor a gyerekek felismerik a mondatok felépítését, és értik a szavak jelentését, akkor már nem jelent gondot számukra, ha megszokott személyek helyett mások beszélnek hozzájuk.

Segít a megfigyelőképesség

A kutatók mostanáig csak az ember és a tamarin majmok esetében figyelték meg a nyelv felismerésének képességét. A mostani vizsgálatokkal első ízben sikerült ugyanezt alacsonyabb rendű emlősöknél kimutatni. Énekesmadarakkal végzett további vizsgálatok tisztázhatják, hogy ez a képesség kizárólag az emlősosztályra korlátozódik-e, jelentette ki Toro.

Az ember számára a nyelv felismerésének képessége előfeltételét képezi mindenféle nyelvtanulásnak. Mivel a patkányok nem képesek nyelveket elsajátítani, a kutatók azt gyanítják, hogy esetükben a magasan fejlett általános megfigyelőképesség egyik mellékhatásáról lehet szó. Azt sem lehet kizárni, hogy a megfigyelések a nyelv egyfajta elődjének nyomaira utalnak.