Ivó, Milán
EUR 383,05 Ft
USD 366,00 Ft
6 °C
26 °C

Távirányítható patkányok

2002.05.02. 13:00
Egy amerikai kutatócsoport öt patkány agyába épített hajszálvékony elektródákat, amelyek az állatok hátára szerelt rádióvekőkön kapják a jelet egy számítógépből. A patkányokat számítógép segítségével több mint 450 méterről képesek egyszerűbb feladatokra utasítani. A kutatók szerint ezeket a rágcsálókat testméretük, ügyességük és kifinomult szaglásuk ideális segítőkké teszik robbanóanyagok vagy sérültek felkutatásában.
Amerikai tudósok távirányítható patkányokat hoztak létre a rágcsálók agyába ültetett elektródák segítségével - adta hírül a Reuters. A patkányokat számítógéppel több mint 450 méterről képesek egyszerűbb feladatokra utasítani. "Egyelőre nincs olyan robot, amely egy összeomlott épület alatt, a törmelékben képes lenne emberek után kutatni, de egy patkány ezt meg tudja tenni" - mondta John Chapin, a New York-i állami egyetem élettanprofesszora. Szerinte ezeket a rágcsálókat testméretük, ügyességük és kifinomult szaglásuk ideális segítőkké teszik robbanóanyagok vagy sérültek felkutatásában.

Bedrótozták az agyukat

Rádiójelekkel több mint 450 méterről utasítják feladatokra a bedrótozott agyú rágcsálót
Chapin kutatócsoportja öt patkány agyába épített hajszálvékony elektródákat, amelyek az állatok hátára szerelt rádióvevőkön kapják a jelet egy számítógépből. Az egyik elektróda az állat "örömközpontját" stimulálja, két másik pedig a balra- és jobbrafordulásért felelős agykérgi területeket. A patkányokat labirintusban képezték ki, örömérzettel jutalmazva őket, mikor helyes irányba fordultak. Később már jutalmazás nélkül is a kívánt irányba szaladtak a rágcsálók. Még arra is rá lehetett venni őket, hogy világos, nyílt terepre merészkedjenek, amelyet egyébként elkerülnek.

Más kutatók szerint az eredmény érdekes, de inkább mérnöki teljesítmény, mintsem előrelépés az állati idegrendszer-kutatásban. Randy Gallistel, a Rutgers egyetem pszichológiaprofesszora arra hívta fel a figyelmet, hogy az állatok agykéregének stimulálása már ötven évvel ezelőtt megvalósítható volt. "A távirányítót és a többi kütyüt leszámítva ez a dolog már évtizedekkel ezelőtt létezett" - mondta.

Etikai kérdések

Chapin is elismerte, hogy az állatokkal való kísérletezés, különösen a veszélyes feladatokra való felhasználásuk etikai kérdéseket vet fel, de rámutatott, hogy ezek a patkányok ugyanannyi ideig élnek, mint "drótozatlan" társaik, és teljesen normális életet folytatnak, amikor éppen nem viselik a hátukra erősíthető szerkezetet. "Ők nem zombik" - mondta a tudós.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek