Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A kemény mag titka

2005.04.25. 10:00
Az amerikai Purdue Egyetem kutatói lerántották a leplet a misztériumról, amely oly sok munkával látja el a világ fogorvosait: a pattogatott kukorica alatt megbúvó ki nem pattogott kukoricáról.

Az már régóta ismert, hogy a kukorica keményítős belsejében legalább 15 százalékos nedvességtartalom szükséges ahhoz, hogy a ropogós fehér szirmokat eredményező robbanás bekövetkezzen. A Purdue Egyetem munkatársai azonban rájöttek, hogy az utólag állkapocsedzés céljából elrágcsált borzalmas magok azonban nem emiatt rekednek kukorica szerű létalakban.

A pattogás titka a kukorica héjában keresendő. Ha a héj sérült, a mag belsejében felforró nedvesség elszivárog, ahelyett, hogy jól felrobbantaná a kukoricát.

"Ezek apró nyomás alatt lévő tartályok, amelyek felrobbannak, amikor a nyomás elér egy bizonyos szintet. De ha túl sok nedvesség távozik, nem pattannak ki" - magyarázza Bruce Hamaker, a Purdue Egyetem professzora. A professzor és munkatársai 14 féle indianai kukoricát pattogtattak a kutatás során, hogy megvizsgálják a szemeket, különös tekintettel a héj kristályos struktúrájára. A különböző árfekvésű mikrohullámos pattogatottkukoricák 4-től 47 százalékig tartalmaztak ki nem pattant szemeket.

Wendy Boersema Rappel, a chicagói székhelyű pattogatottkukorica terméktanács szóvivője üdvözölte a kutatást és közölte, hogy a szervezet tagjai folyamatosan keresik az utat termékük minőségének javításához. Hamaker professzor ugyanakkor elárulta, hogy a pattogatóipar vezető szereplői már érdeklődtek Purdue Szénhidrátkutatási Központjának friss eredményei iránt.