Piroska
3 °C
4 °C

Levágatta hímvesszőjét az első péniszátültetéses beteg

2006.09.18. 14:20
Kínai sebészek a világon elsőként hajtottak végre sikeres péniszátültetést. A páciens és felesége kérésére azonban később eltávolították az átültetett hímvesszőt. Szakemberek szerint a transzplantációs műtétek után komoly pszichológiai problémát jelent a betegeknek a donorszervek elfogadása.

A 15 órás műtétet Guangzhou város kórházában végezték el egy 44 éves betegen, akinek egy baleset teljesen szétroncsolta a nemi szervét. A férfi hímvesszőjéből egycentis csonk maradt, amivel nemhogy szexuális életet élni, de vizelni sem volt képes. Mint azt az operációt végző dr. Weilie Hu a The Guardiannak elmondta, a péniszt egy 22 évesen elhunyt fiú 10 centis hímvesszőjével pótolták.

Lefitymálás

Korábban péniszüket vesztett betegekre már több alkalommal is sikeresen visszavarrták a saját hímvesszőjüket, de most először fordult elő, hogy egy ilyen jellegű műtétben donorszervet használtak. Egy, az European Urology-ban megjelent tanulmány szerint a bonyolult, idegek és apró erek összekapcsolását igénylő eljárás nagy előrelépés a transzplantációs sebészetben. A beavatkozás orvosilag sikeres volt, 10 nap múlva gazdag vérellátása volt az átültetett pénisznek, és a páciens vizelni is tudott vele. Semmi jel nem mutatott arra, hogy a férfi szervezete kivetné magából a péniszt, két hét után mégis levágták a szervet, a beteg és a felesége kérésére.

Ezzel a csalánt se

A világ első arcátültetését végző francia Jean-Michel Dubernard az eset kapcsán megjegyezte, hogy a transzplantációs műtétek betegeinek pszichésen megterhelő feladatot jelent a donorszervek elfogadása. "Nem könnyű egy ilyen betegnek nap mint nap egy halott ember kezét látnia magán, esetleg egy halott ember arcát látnia a tükörben. Világos, hogy a kínai páciens esete is pszichológiai kudarc" - erősítette meg dr. Hu véleményét francia kollégája. Nem először történt ilyesmi: 2001-ben az új-zélandi Cliff Hallamról kellett eltávolítani a rá korábban átültetett kezet, mert a beteg nem tudta elfogadni, "visszataszítónak és hervadtnak" találta azt. A műtétet szintén Dubernard professzor végezte, aki azóta a világ első dupla kéztraszplantációját is sikeresen végrehajtotta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!