Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Levágatta hímvesszőjét az első péniszátültetéses beteg

2006.09.18. 14:20
Kínai sebészek a világon elsőként hajtottak végre sikeres péniszátültetést. A páciens és felesége kérésére azonban később eltávolították az átültetett hímvesszőt. Szakemberek szerint a transzplantációs műtétek után komoly pszichológiai problémát jelent a betegeknek a donorszervek elfogadása.

A 15 órás műtétet Guangzhou város kórházában végezték el egy 44 éves betegen, akinek egy baleset teljesen szétroncsolta a nemi szervét. A férfi hímvesszőjéből egycentis csonk maradt, amivel nemhogy szexuális életet élni, de vizelni sem volt képes. Mint azt az operációt végző dr. Weilie Hu a The Guardiannak elmondta, a péniszt egy 22 évesen elhunyt fiú 10 centis hímvesszőjével pótolták.

Lefitymálás

Korábban péniszüket vesztett betegekre már több alkalommal is sikeresen visszavarrták a saját hímvesszőjüket, de most először fordult elő, hogy egy ilyen jellegű műtétben donorszervet használtak. Egy, az European Urology-ban megjelent tanulmány szerint a bonyolult, idegek és apró erek összekapcsolását igénylő eljárás nagy előrelépés a transzplantációs sebészetben. A beavatkozás orvosilag sikeres volt, 10 nap múlva gazdag vérellátása volt az átültetett pénisznek, és a páciens vizelni is tudott vele. Semmi jel nem mutatott arra, hogy a férfi szervezete kivetné magából a péniszt, két hét után mégis levágták a szervet, a beteg és a felesége kérésére.

Ezzel a csalánt se

A világ első arcátültetését végző francia Jean-Michel Dubernard az eset kapcsán megjegyezte, hogy a transzplantációs műtétek betegeinek pszichésen megterhelő feladatot jelent a donorszervek elfogadása. "Nem könnyű egy ilyen betegnek nap mint nap egy halott ember kezét látnia magán, esetleg egy halott ember arcát látnia a tükörben. Világos, hogy a kínai páciens esete is pszichológiai kudarc" - erősítette meg dr. Hu véleményét francia kollégája. Nem először történt ilyesmi: 2001-ben az új-zélandi Cliff Hallamról kellett eltávolítani a rá korábban átültetett kezet, mert a beteg nem tudta elfogadni, "visszataszítónak és hervadtnak" találta azt. A műtétet szintén Dubernard professzor végezte, aki azóta a világ első dupla kéztraszplantációját is sikeresen végrehajtotta.