Jolán
2 °C
4 °C

Megtalálták Amerika legrégebbi aranyékszerét

2008.04.01. 17:25
Bár négyezer évvel ezelőtt még vadásztak és gyűjtögettek a Peru területén élő emberek, valaki azonban aranyékszerek gyártásával múlatta az idejét.

Körülbelül négyezer éve készült az a nyakék, amelyet a Titicaca-tó közelében ástak elő egy temetkezési helyen. A felfedezés valóságos sokk volt - mondta Mark Aldenderfer, a tucsoni egyetem antropológusa. Eddig ugyanis azt feltételezték, hogy egy társadalomban mezőgazdasági túltermelésre volt szükség ahhoz, hogy egyeseknek legyen idejük dísztárgyak előállítására. Az ebben a térségben adott korban élt emberek azonban vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak.

Unatkozó aranymívesek

Már elindultak a letelepedés felé vezető úton, de odáig még nem jutottak el, valakinek azonban mégis volt ideje és tudása a dísztárgyat elkészíteni. Az antropológusok szerint a gazdagok viseltek ilyen ékszereket presztízsből.

A lelet helyéről nem lehet következtetni arra, hogyan készítették. Mindesetre úgy néz ki, mint egy nyers aranyrög, amelyet kőmozsárban mozsártörővel laposra kalapáltak. Ezután feltehetően egy fadarab köré tekerték, amíg cső formájú nem lett - mondta Aldenderfer.

A tudósok újra felfűzték a nyakláncot: kilenc aranycsövecskét és egy sor ugyanabban a sírban talált kerek, lyukas követ váltakozva. Ez utóbbiak a tudósok szerint jádéból és türkizből készültek.

Rekorder ország

A második legrégebbi amerikai aranyékszert szintén Peruban találták meg, de jóval északabbra, és mintegy hatszáz évvel fiatalabb a most talált nyakéknél. Scott Raymond, a kanadai Calgaryi Egyetem régésze elmondta, hogy az előző régiségi rekordot tartó nyakéket egy perui hegyvidéken találták, és körülbelül 3500 éve készítették. A kutatást egyébként az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány és a Missouri Egyetem finanszírozta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?