Ákos, Bátor
1 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Szenzációs fotók a peteérésről

2008.06.13. 17:00
Belga orvosoknak váratlanul sikerült elkészíteniük az eddigi legjobb fotókat az emberi peteérésről – írja a New Scientist.

A Leuveni Katolikus Egyetem brüsszeli intézetének egyik orvosa, Jacques Donnez éppen egy 45 éves nőt készített elő részleges hiszterektómiára (a méh egy részének eltávolítása), amikor a páciens nemi ciklusa éppen a peteéréshez ért. Az orvos így meg tudta figyelni az ovulációt, és az eddigi legjobb fotókat tudta elkészíteni a jelenségről.

Donnez fotói (ovary = petefészek, follicle = tüsző, egg = pete, surgical instrument = sebészi eszköz)

Donnez elmondta, hogy bár tudományos körökben a peteérést hirtelen, szinte robbanásszerű jelenségként tartják számon, a folyamat legalább 15 percig tartott. A képeken jól megfigyelhető a vörös, kitüremkedő, érett tüsző, amiből kiszabadul a petesejt, hogy aztán a petevezetéken keresztül eljusson a méhig.

A peteérést igen ritka esetben sikerül lefényképezni, korábban csak homályos képek álltak a kutatók rendelkezésére. "A mostani fotók segíthetnek jobban megérteni az ovuláció mechanizmusát" – fogalmazott Donnez, aki a Fertility and Sterility című szaklapban puplikálta a képeket. Darryl Russel, az ausztráliai Adelaide-i Egyetem kutatója szerint ugyan nincs kiemelkedő orvosi jelentősége a képeknek, de kétségtelenül lenyűgözőek. "Az állatoknál is nagyon ritkán tudjuk megfigyelni a peteérést, még akkor is, ha ellenőrizzük a hormonszintjüket" – kommentálta Russell a fotókat.