Ödön
2 °C
11 °C

Szenzációs fotók a peteérésről

2008.06.13. 17:00
Belga orvosoknak váratlanul sikerült elkészíteniük az eddigi legjobb fotókat az emberi peteérésről – írja a New Scientist.

A Leuveni Katolikus Egyetem brüsszeli intézetének egyik orvosa, Jacques Donnez éppen egy 45 éves nőt készített elő részleges hiszterektómiára (a méh egy részének eltávolítása), amikor a páciens nemi ciklusa éppen a peteéréshez ért. Az orvos így meg tudta figyelni az ovulációt, és az eddigi legjobb fotókat tudta elkészíteni a jelenségről.

Donnez fotói (ovary = petefészek, follicle = tüsző, egg = pete, surgical instrument = sebészi eszköz)

Donnez elmondta, hogy bár tudományos körökben a peteérést hirtelen, szinte robbanásszerű jelenségként tartják számon, a folyamat legalább 15 percig tartott. A képeken jól megfigyelhető a vörös, kitüremkedő, érett tüsző, amiből kiszabadul a petesejt, hogy aztán a petevezetéken keresztül eljusson a méhig.

A peteérést igen ritka esetben sikerül lefényképezni, korábban csak homályos képek álltak a kutatók rendelkezésére. "A mostani fotók segíthetnek jobban megérteni az ovuláció mechanizmusát" – fogalmazott Donnez, aki a Fertility and Sterility című szaklapban puplikálta a képeket. Darryl Russel, az ausztráliai Adelaide-i Egyetem kutatója szerint ugyan nincs kiemelkedő orvosi jelentősége a képeknek, de kétségtelenül lenyűgözőek. "Az állatoknál is nagyon ritkán tudjuk megfigyelni a peteérést, még akkor is, ha ellenőrizzük a hormonszintjüket" – kommentálta Russell a fotókat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?