Valér
-2 °C
0 °C

Az alkohol védi a nők memóriáját

2002.10.29. 15:15
Az American Journal of Epidemiology (AJE) cikke szerint mostantól nyugodtan élvezhetjük (alkoholtartalmú) koktéljainkat. Egy vizsgálat ugyanis kimutatta, hogy az alkohol élvezete hosszú távon nem befolyásolja a mentális funkciókat. Sőt, a nők memóriáját még védi is, és élesebbé teszi elméjüket.
A társasági alkoholfogyasztás nem növeli a kognitív képességek leépülésének kockázatát, sőt a nők esetében még védelmet is nyújthat a szellemi képességek megtartásában - jelentették be a Johns Hopkins Egyetem kutatója, Constantine Lyketsos és kollégái.

Önbevalló italozók

A 12 évig tartó vizsgálatba ezerötszáz, 18 évesnél idősebb férfit és nőt vontak be, akiket a saját maguk által bevallott alkoholfogyasztásuk alapján öt csoportba soroltak. A szinte teljes körű kutatás kiterjedt az emlékezőképesség vizsgálatára és a kognitív képességek alakulására is.

Az első csoportba az antialkoholisták kerültek. A második csoportot azok a ritkán ivó felnőttek alkották, akik csak társasági alkalmakkor fogyasztottak alkoholt. Ők jellemzően napi négy italnál nem ittak többet, és egy hónapban kevesebb mint 20 napon fogyasztottak alkoholt. A harmadik csoport a gyakorta ivókból állt, ennek tagjai egy hónapban legalább 20 nap ittak alkoholt, de naponta nem fogyasztottak többet négy italnál.

A negyedik csoportba a keményen, de ritkán ivók kerültek, akik havonta kevesebb, mint hússzor ittak alkoholt, de ilyenkor legalább négy pohár szeszesitalt fogyasztottak. Az ötödik csoportot a keményen és sokat ivók alkották, akik havonta több mint húsz napon ittak, alkalmanként több mint négy italt.

Nem butít, de öl?

A tapasztalatok szerint minden csoportban voltak olyan személyek, akiknek szellemi képessége hanyatlott az évek során, tekintet nélkül alkoholfogyasztási szokásaikra. Ezt a kutatók az öregedés elkerülhetetlen velejárójának tudták be. Az absztinensek, különösen az absztinens nők esetében jelentősebb mértékű volt a kognitív képességek csökkenése, mint az alkoholt fogyasztóké. Az antialkoholista nők tesztjeinek pontértéke egy százalékkal volt alacsonyabb, mint azoké, akik rendszeresen és keményen ittak. Az American Journal of Epidemiologyban közölt tanulmány szerint az alkoholt fogyasztó és az absztinens férfiak között nem jelentkeztek ilyen meghatározó különbségek a kognitív képességek alakulásában.

Azt azonban a kutatók is elismerik, nem világos, hogy az alkohol miért védi meg a nők memóriáját. A kutatók arra is rámutattak, hogy számos hiányossága lehet az önbevalláson alapuló vizsgálatnak. Ezek közé sorolták az alkoholfogyasztókkal szembeni előítéleteket, illetve azt, hogy néhányan a vizsgálat lezárulta előtt meghaltak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!