Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
0 °C
5 °C

Trópusi óriáspingvin maradványaira bukkantak

2007.06.27. 10:00
A kutatók két, mára már kipusztult pingvinfaj maradványait tárták fel Peru déli részén. Az egyik közülük akár ember nagyságúra is megnőhetett.

Az Icadyptes salasi magassága a 1,5 métert is elérhette és közel 17,5 centis, szigonyszerű csőre volt. (De nem lehet pontosan tudni, mit fogyasztott vele.) A ma élő pingvinek mind eltörpülnének mellette.

A másik faj, a Perudyptes devriesi viszont nem volt nagyobb egy ma élő császárpingvinnél (75-90 cm), és a kutatók szerint a pingvinek fejlődéstörténetének egy korai szakaszát reprezentálja.

Megdőlt egy tévhit

A vizsgálatok alapján az Icadyptes 36 millió évvel ezelőtt élt, eszerint a pingvinek jóval korábban érték el az egyenlítő környéki területeket, mint azt a kutatók eddig gondolták.

Bár ma is léteznek olyan fajok, melyek jobban kedvelik a melegebb területeket a Déli-sarknál, a kutatók eddig úgy vélték, hogy nagyjából 10 millió évvel ezelőtt, egy 34 millió éve kezdődött globális lehűlést követően érték el az alacsonyabb szélességi fokokat.

Julia Clarke, az Észak-Karolinai Állami Egyetem munkatársa szerint a most előkerült lelet főleg azért szokatlan, mert a hasonló fajokhoz viszonyított nagy testméretet a legtöbb esetben hidegebb éghajlattal és magasabb szélességi fokokkal szokták összefüggésbe hozni.  • Vennék
  • Hírek