Alfréd
-3 °C
3 °C

Végleg elszakadt a Földtől a Pioneer 10

2001.02.21. 14:31
Az egyik legsikeresebb amerikai kutatószonda nem jelentkezik többé. A csillagközi porral, aszteroidákkal, kozmikus sugárzással és az abszolút nulla közeli hőmérséklettel 29 éven keresztül dacoló Pioneer 10 szonda végleg elszakadt anyabolygójától. A veterán űreszköz, fedélzetén a fura ábrákat viselő aranyozott fémlemezzel, jelenleg a Földtől 11,5 milliárd kilométerre száguld a Bika csillagkép felé.
A Pioneer 10-et 1972 március 2-án, egy Atlas-Centaur rakéta fedélzetén bocsátották fel. A 270 kilogrammos szonda korának leggyorsabb repülő szerkezete volt. 11 óra alatt elérte a Hold pályáját, és ekkor másodpercenként 14 kilométeres sebességgel haladt. Hónapokkal később a szonda elérte másodpercenként 36 kilométeres végsebességét.

Pioneer 10
Komolyabb károsodásokat nem szenvedett a Pioneer 10, amikor a Mars mellett elhaladva gyorsítottak rajta. A vöröseltolódás alapján megállapították, hogy ekkor 120 ezer kilométert tett meg óránként. Ezzel a sebességgel lépett be a rendívül veszélyesnek tartott aszteroidaövbe.

A Mars és Jupiter között fekvő zónából sértetlenül keveredett ki a Pioneer 10. Az űrbeli utazás egyik csúcspontja volt, hogy a szonda 1973 végén mindössze 131 ezer kilométeres távolságban száguldott el a Jupiter mellett. A kutatók szerint már csak emiatt megérte a küldetés, még ma is komoly értékkel bír az óriásbolygóról akkor készített több mint 300 nagyfelbontású felvétel.

A Pioneer 11 testvérszonda, amely 1973 áprilisában indult útnak, a Jupiter vonzerejét szintén alkalmazta a további gyorsításra. A gázbolygó által továbbkatapultált Pioneer 10 olyan hosszú életűnek bizonyult, hogy bevetették a hélioszféra kutatásában is. Ez a terület a naprendszer és a csillagközi tér határvonalán húzódik. A kutatók mindenekelőtt arra kíváncsiak, meddig jut ki az űrbe a napszélnek nevezett folyamatos részecskeáramlás. A valószínűleg ingadozó határvonalat, ahol a napszelet a sokkal lassabb, eddig nem ismert csillagközi áramlások váltják fel, hélopauzának nevezik.

A nevezetes fémplakett
A Voyager szondák mellett a Pioneer ikerszondákra is feltették az emberiség kozmikus 'palackpostáját.' Elsősorban az akkor is nagy tekintélynek örvendő Carl Sagan asztronómus érdeme, hogy megvalósult Eric Burgess újságíró és Richard Hoagland planetáriumigazgató javaslata. Egy 15 x 22,5 x 1,27 centiméteres aranyozott alumíniumlapon a szonda sematikus ábrája mellett egy férfi és egy nő integet, utalva így az emberiség testméretére. Balra mellettük néhány jelentős pulzár Naptól való távolságát adták meg grafikus formában. Az egyértelmű azonosításhoz a sugárszerűen szétfutó vonalak mellett bináris formában a pulzár periódusát is felírta Sagan, a hidrogénatom sugárzását univerzális idő és hosszegységként felhasználva. A térkép alsó szélén a Napot és a bolygókat képezték le, az égitestek átmérőjét a hidrogén hullámhosszának sokszorosaként megadva.

Hogy pontosan hol húzódik ez a határvonal, és meddig ér el a Nap hatása, még a Pioneer 10 sem tudta a program hivatalos lezárásáig, 1997 áprilisáig meghatározni. A projekt leállítását több tényező is indokolta. A szonda belső nukleáris telepei egyre gyengébbek voltak, a plutónium 238 táplálta termoelektromos generátorok lassan haldokoltak. A NASA kutatóit ezen kívül a költségesség is szorította: a földi bázis évi 500 ezer dolláros üzemeltetési kiadásaival szemben már nem lehetett tudományos eredményeket felmutatni.

Ennek ellenére önkéntesek egy csoportja az utolsó napig kapcsolatot tartott fenn a szondával. A SETI-Phoenix program kutatói például szívesen használták a Pioneer 10 jeleit, hogy ellenőrizzék a földönkívüli jelek után fürkésző antennáik képességeit. Az 305 méteres Arecibo antenna, amely egy teljes völgyet elfoglal, könnyedén befogta a szonda jeleit. Annak ellenére, hogy a legutolsó időkben a Pioneer 10 által sugárzott energiából csak egy trilliomod (10-18) watt érte el a Földet.

Egy 15 x 22,5 x 1,27 centiméteres aranyozott alumíniumlapon a szonda sematikus ábrája mellett egy férfi és egy nő integet, utalva így az emberiség testméretére

Néhány nappal ezelőtt azonban a Pioneer 10 is elhallgatott, mint fiatalabb ikertestvére, a Pioneer 11 1995 novemberében. A Pioneer 10 antennáit 1997 elején a NASA kutatói még nagy nehézségek árán sikeresen a Föld irányába tudták fordítani. De néhány hónappal később a szonda jelei egyre gyengébbek lettek, és a Földről már nem lehetett adatot átküldeni. 1998 februárjában még egyszer megemlékeztek a Pioneer 10-ről, amikor megelőzte a Voyager 1 szonda. Azóta ez számít a legmesszebbre eljutott, emberi kéz alkotta eszköznek. Azt a dicsőséget viszont már nem lehet elvenni tőle, hogy a Pioneer 10 hagyta el elsőként a Naprendszert.