Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Leleplezték a meteoritfémből készült pisztolyokat

2008.05.27. 18:26
Amerikai és brit természettudósok megvizsgáltak egy pár kétszáz éves párbajpisztolyt, amelyet egykor James Madison, az Egyesült Államok negyedik elnöke kapott, és amelyek állítólag egy meteorit fémjéből készültek.

A pisztolyokat Ignácio Alvarez tábornok, a Dél-Amerikai régió (a mai Argentína) parancsnoka ajándékozta Madisonnak és cirkalmas levelében arról biztosította az államfőt, hogy a díszes párbajpisztolyok egy meteorit fémjéből készültek - írja a BBC. Az idők folyamán a fegyver a következő elnök, James Monroe tulajdonába került, és jelenleg az államfőnek szentelt múzeumban látható. A pisztolyok égi eredetét senki sem vonta kétségbe, amíg amerikai és brit kutatók a legmodernebb eszközök segítségével nem kezdték vizsgálni a fegyvereket.

A tudósok a pisztolyokat röntgenfluoreszcenciának vetették alá, hogy részletes információt kapjanak a felületükről, komputeres tomográfia (CT) segítségével pedig a fém belső struktúrájába nyertek betekintés. A döntő vizsgálatokra Nagy-Britanniában, Oxfordban került sor, ahol az úgynevezett ISIS-berendezés révén neutronnyalábbal az atomok szintjén elemezték a fémet. "A neutronnyalábok segítségével megvizsgálhatjuk, hogy hol helyezkednek el az atomok, és miként viselkednek" – magyarázta a berendezés működését Andrew Taylor, az ISIS igazgatója, hozzátéve, hogy a vizsgálat nem roncsolja az anyagot. Az oxfordi laboratóriumban nyert adatokat összehasonlították Argentínában, a Campo del Cielói kráterben lelt meteoritdarab jellemzőivel: állítólag az itt fellelt égi fémdarabból készítették annak idején a párbajpisztolyokat.

Mint kiderült, a két fém között semmi hasonlóság sincs. Ráadásul a múzeum kurátorai biztosak voltak abban, hogy a pisztolyok ezüstből készültek, ám az ISIS megcáfolta ezeket a hiedelmeket. Az egykori fegyverkészítők ugyanis rézötvözetet használtak, amely összetételét tekintve igen hasonlít a Dél-kelet Ázsiából ebből az időből származó étkészletek alapanyagára. A vizsgálati eredmények sok kérdést vetnek fel, olyanokat, mint hogy mi lehetett Alvarez tábornok célja, aki levelében igen ékesszólóan ecseteli James Madison elnök iránt érzett csodálatát, és eközben olcsóbb alapanyagból készített ajándékkal lepi meg. A kutatók szerint a legvalószínűbb magyarázat, hogy félrevezették a tábornokot, elhitetve vele, hogy égi fémből készített fegyverekről van szó.

A tábornok levelében egy harmadik pisztolyról is említést tesz, amely szintén a Campo del Cielói kráterbe talált meteorit fémjéből készült. Ha sikerülne fellelni ezt a fegyvert, és ugyanazoknak a vizsgálatoknak alávetni, mint a két másik pisztolyt, egy ilyen elemzés végre segítene a történészeknek megfejteni a pisztolyok eredetét.