Valér
4 °C
8 °C

Férfihangok a fejünkben

2005.07.14. 11:10
Angol kutatók kiderítették, hogy az agy sokkal könnyebben hallucinál férfi mint női hangokat, ezért szólít meg többször Vágási Feri, mint Hegyi Barbara.
Voices inside my head
Echoes of things that you said...
Police: Voices inside my head

Egy angol egyetemi kutatócsoport úgy véli, sikerül megfejtenie, hogy miért férfihangon szólalnak meg hallucinációink. Dr. Michael Hunter, a Sheffieldi Egyetem kutatója szerint a férfihangokat sokkal könnyebben állítja elő az agy, mint a nőit, írta a BBC.

Önpusztító

Ezért aztán amikor agyunk úgy dönt, hogy elönti hangokkal a fejünket, legtöbbször férfiasan szól hozzánk. Egy felmérés szerint mind a nőknél, mind a férfiaknál az esetek 71 százalékban férfihangok biztosítanak társaságot magányos óráinkon.

A pszichiáterek szerint ezek a hallucinációk akkor keletkeznek, amikor az agy túlpörög, és nem létező hangokat kezd érzékelni. Hunter professzor szerint a női hangot lényegesen nehezebb előállítani, az agy pedig lusta jószág: szeretné minél kevesebb munkával őrületbe kergetni magát.

A női hang dallamosabb, és nagyobb frekvenciatartományban mozog, így lényegesen komplexebb mint a férfias bömbölés, mondta Hunter. Az elképzelt hangok általában középkorúaktól származnak, és legtöbbször biztosítják az agy tulajdonosát önnön jelentéktelenségéről. A kutatók szerint a hangok gyakran a szkizofrénia kísérő tünetei, és a betegségben szenvedők 40-60 százaléka találkozik a problémával.