Alfréd
-3 °C
3 °C

Indul a világméretű internetlabor

2003.06.25. 14:47
Kapcsolódók (11)
Több ezer virtuális felhasználó szimulálására képes világméretű internetes laboratórium kezdte meg működését 60 egyetem és vállalat közreműködésében. A PlanetLab hálózatát az internetes féregvírusok ellen kifejlesztett eszközök, és a több gépen megosztva dolgozó programok tesztelésére használják majd.
A labor alkalmas lesz az új generációs internet fejlettebb átviteli szabványainak vizsgálatára is. "Ezekkel a gépekkel létre lehet hozni egy kísérleti internetet" - jelentette ki John Crowcroft, a Cambridge egyetem kutatója.

A PlanetLab jelenleg 170, internetre kötött gépből áll szerte a világban, és ellenőrzött kereteket biztosít az új kódok teszteléséhez. A labor működése a hagyományos internetes forgalomba ágyazódik, hasonlóan ahhoz ahogy modemes és ADSL kapcsolatnál az internet a telefonhálózaton át működik.

A hálózathoz kapcsolódás lehetőségét kereső kutatóknak nem kell mást tenniük, csak a hálózat rendelkezésére kell bocsátaniuk az egyik számítógépüket. A kutatók az új hálózati programokat a hálózaton levő gépek segítségével, illetve szimulációs szoftverekkel tesztelik. De ezek a megoldások egyben korlátot is jelentenek, mondta Laurent Mathy, aki a brit Lancaster egyetemről jelentkezett a PlanetLab tagjai közé.

Jobb, mint a szimuláció

A szimulációk csak durva vonalakban írják le a valódi helyzetet. Ha csak egy algoritmust szimulálok, nem lesz ott a háttérben a valódi átviteli forgalom, jelentette ki Mathy.

Az együttműködés ezen formáját a Berkeley, Princeton és Washington egyetemek, illetve a Hewlett-Packard és az Intel együttműködése alapozta meg. Kisebb erőforrásokkal további egyetemek is beszáltak, és a projekt nyitott a vállalati kutatók előtt is.

"A PlanetLab virtuális laboratóriumot hoz létre a világ kutatói számára, akik a segítségével újszerű internetes szolgáltatásokat fejleszthetnek, miközben keresik az útját az internet továbbfejlesztésének" - jelentette ki David Culler, a Berkeley Intel kutatóközpontjának munkatársa.

Terheléses vizsgálat

A nemzetközi hálózatra már számos projekt felkerült, köztük például a Princeton egyetem kutatói által fejlesztett CoDeeN. Ez a szoftver az internetes szervereket a túlterheléstől védi. Automatikusan elfogja és átirányítja a lekéréseket mentesítő szerverekre, ha a forgalom hirtelen megugrik.

Eközben az Oceanstore projekten a Berkeley egyetem kutatói dolgoznak. Azt mérik fel, hogyan lehetséges a központi tárolás helyett az adatokat hálózatba kötött gépeken elosztani. A megoldás jobb védelmet biztosít az adatvesztés ellen, mint amikor a rendszer egyetlen gép tökéletes működésére épül.

Vírusokat imitál

Az Intel által irányított NetBait a világméretű kutatói hálózatot a számítógépes vírusok és férgek terjedésének modellezésére szolgál, miközben különböző védelmi mechanizmusokat próbálnának bevetni.

"A PlanetLab kísérleti környezete fontos eszköz az amerikai informatikai biztonsági kutatások számára. A globális internetes biztonsági vizsgálatok várhatóan rendkívüli eredményeket hoznak majd" - jelentette ki Shankar Sastry, a Berkeley kutatója.

David Culler eközben azt reméli, hogy a PlanetLab-et a hallgatók az új ötleteik tesztelésére is használhatják. Meglátása szerint sosem lehet tudni, hogy a következő zseniális ötlet kinek a fejéből pattan ki.