Angelika
-4 °C
3 °C

Földhöz hasonló bolygókat rejthet galaxisunk

2002.04.11. 14:20
Brit tudósok szerint akár milliárdnyi, a Földhöz hasonló bolygó is található galaxisunkban és már csak idő kérdése, hogy az űrteleszkópok rájuk bukkanjanak. Az Open University két kutatója számítógépen modellezte galaxisunkat, és arra a következtetésre jutottak, hogy az újonnan felfedezett távoli naprendszerek némelyikében kisebb, Földhöz hasonló bolygóknak kell lenniük.
"Biztosan tudjuk, hogy található rengeteg bolygórendszer a Naprendszeren túl is. Ami viszont kérdéses, hogy bolygóik között található-e a Földhöz hasonlatos." - mondta el Barrie Jones, az egyik csillagász a BBC-nek.

Lakhatatlan gázóriások

A csillagászok már több mint száz, távoli csillagok körül keringő bolygót azonosítottak. Ezek az exobolygónak is nevezett, Naprendszeren kívüli bolygók azonban nem lakhatók, mivel hatalmas méretűek, és a Jupiterhez hasonlóan gázokból épülnek fel.

Egymilliárd Föld-szerű bolygó

Kattintson a nagyításhoz! Jones szerint egyes távoli rendszerekben lehetnek olyan kisebb bolygók, melyek alkalmasak az életre. "A modellezés során a következő kérdést vizsgáltuk: vajon léteznek-e a Földhöz hasonló bolygók, vagy az óriások jelenléte miatt kizuhantak a bolygóközi térbe?" - mondta a kutató. Jones szerint a modell biztató eredményeket produkált: a kutatók szerint több mint egymilliárd lakható bolygó létezhet galaxisunkban.

Eddig egyetlen olyan naprendszert találtak, amely a miénkhez nagyon hasonlít, ez egy 47 Ursae Majoris nevű távoli csillag körül található. Két bolygó köröz a csillag körül, az egyik kétszer akkora, mint a Jupiter, a másik némivel kisebb.

Tíz évig kell várnunk

Jones szerint 10-15 éven belül lesznek olyan távcsöveink, amelyek alkalmasak lesznek a Földhöz hasonló bolygók megtalálására. Reméli, hogy a modell segítségével az asztronómusok tudni fogják, merre keressék őket. Jones és társa szerdán mutatták be kutatási eredményeiket Bristolban, az Angol Csillagászok Találkozóján.