Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Ingyen olvasható az új tudományos szaklap

2003.10.13. 12:41
Vannak, akik a tudományos publikálás forradalmát várják tőle, mások meglehetősen szkeptikusak azzal a hétfőn elindult tudományos folyóirattal kapcsolatban, mely társaitól eltérően ingyenesen biztosít hozzáférést a biológiai és orvostudományi publikációkhoz.
A PLoS Biology névre keresztelt folyóirat elindítói nyíltan felveszik a harcot a megszokott gyakorlattal, melyben a kutatóknak, diákoknak és az érdeklődőknek fizetniük kell azért, hogy a neves szaklapokban elolvashassák a friss tudományos eredményeket, írta a Nature. Az éves előfizetés ezekre a folyóiratokra akár több tízezer dollárba is kerülhet.

A PLoS Biology kiadói szerint ez tisztességtelen, mivel a kutatók ingyen bocsátják rendelkezésre az írásaikat, ráadásul a kutatások nagy részét közpénzből támogatják, így a nagyközönségnek is hozzá kellene férnie ingyenesen az eredményekhez, hangsúlyozzák.

Nagyra tör

A lap kiadója, a PLoS (Public Library of Science, kb. Tudományos Közkönyvtár) egy San Francisco-i központú nonprofit szervezet. A PLoS Biology után jövőre elindítják PLoS Medicine orvostudományi folyóiratot is. Nem ők az elsők egyébként, akik hasonlóval próbálkoznak: a fizikusok például a legtöbb írásukat megjelentetik az interneten, mielőtt az a nyomdába menne. Egy londoni vállalkozás, a BioMed Central pedig több mint száz ingyenes orvostudományi folyóiratot publikált 2000 óta.

A PLoS Biology viszont minden korábbi társánál ambíciózusabb: Amerikában nyár óta televíziós reklámkampánnyal támogatják a megjelenést, és a lap olyan neves folyóiratokkal venné fel a versenyt, mint például a Science, a Nature, a Proceedings of the National Academy of Sciences vagy a Cell. Ezektől eltérően azonban nem kérnek pénzt az online hozzáférésért, ehelyett a publikálni kívánó kutatóknak kell 1500 dollárt fizetni egy megjelenésért.

Támogatják

A folyóirat céljait többek között Stephen Cohen, a heidelbergi Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium munkatársa is támogatja, az első számban ő is megjelentetett egy írást. Cohen reméli, hogy a lap megjelenésével a többi újság ára is csökken majd.

A biológiai kutatásokat támogató brit Wellcome Trust és az amerikai Howard Hughes Medical Institute is az ingyenesen elérhető folyóirat mellé álltak, és bejelentették, hogy idén beszállnak a publikációs díjak kifizetésébe.

A lapnak már most akadtak kritikusai is: sokan kétségesnek tartják, hogy képes lesz-e a PLoS a publikációs díjakból állni a költségeit, sokan pedig attól tartanak, hogy a kevésbé támogatott tudományágak képviselőinek és a fejlődő országok kutatóinak túl magas az 1500 dolláros megjelenési díj. Azt sem lehet még tudni, hogy a tudósok maguk hajlandók lesznek-e a neves lapok helyett egy újonnan indult, ingyenes újságban publikálni.